På Jättestenskolan i Grums provlagar eleverna egna recept som kan hamna på skolmatsedeln.
Broccolisoppa, pasta med pesto och vegetarisk pizza står på menyn när ett tiotal elever i matrådet på Jättestenskolan provlagar vegetariska rätter.
Simone Andersén och My Vennström lagar broccolisoppa.
– Jag tycker det är roligt att följa recept, säger My Vennström.
Simone Andersén är tydlig med vilken hennes gröna favoriträtt i skolan är:
– Broccolisoppa!
Innan soppan serveras smakar de av och saltar lite till.
Mohammad Hussein går i sjuan och är en av de elever som gör vegetarisk pizza med champinjoner, ananas, tomater och så förstås ost och tomatsås. Allt är lagat från grunden.
– Man får vara med och påverka lite, säger han och säger att han tycker pasta med pesto är den godaste gröna maträtten i skolan.
Han äter över huvud taget gärna vegetariskt.
Matprat
Under ledning av hemkunskapsläraren Margareta Bönfors jobbar eleverna effektivt både med att laga maten och sedan diska och städa efter sig.
När alla rätterna är klara slår elever och personal sig ner vid ett fint dukat bord och äter. Under tiden pratar de om hur maten smakar – och den är god!
Provlagningen gjordes på onsdagen och redan dagen efter serveras broccolisoppa som vegetariskt alternativ i skolmatsalen.
– Det är roligt när det går såpass snabbt, säger kostchefen Eva Hamnebo.
Fiskrätten blev kvar
Jättestenskolans matråd träffas ett par gånger per termin. Här ingår en elev från varje klass i årskurserna fyra till nio, biträdande rektor, kommunens kostchef, hemkunskapslärare och en kock från centralköket.
– Det kom upp diskussioner om att fiskrätterna inte var bra och så kom vi på tillsammans att eleverna skulle komma med förslag på rätter, säger Eva Hamnebo.
Elevernas förslag provlagades på hemkunskapen.
– Och så fick vi in en fiskrätt som vi faktiskt har kvar på matsedeln än.
Konceptet fortsatte med soppor, sedan med vegetariska rätter och nu provlagas ännu fler vegetariska rätter.
– Det är så aktuellt nu och vi har infört en vegetarisk dag i veckan. Så det är viktigt att de tar fram recept de tycker är bra.
Mer allsidigt
Överlag har den gröna maten tagits väl emot, även om det finns frågor.
– När jag förklarar att det är både för hälsa och miljö tycker jag att de accepterar det bättre, säger Eva Hamnebo.
Att provlaga rätter som kan hamna på skolmatsedeln har också ett annat syfte.
– Målet är att få barnen att äta mer allsidigt och smaka på olika sorters mat, inte bara tacos och pizza. Att man får upp ögonen för att det finns andra rätter.
Att få testa själv är också viktigt, tycker Eva Hamnebo och berättar om en elev som först var skeptisk till broccolisoppa, men sedan tyckte det var så gott att han ville ha receptet.
– Just det här att de får laga och testa själva tror jag är viktigt.