Hoppa till huvudinnehållet

Fyraåriga Lyvån med i film

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Sandro Khafor, som karaktären Mirza, och Lyvån Lidén, som Sabina, i Adam Starsmarks kortfilm Vikarie.
Sandro Khafor, som karaktären Mirza, och Lyvån Lidén, som Sabina, i Adam Starsmarks kortfilm Vikarie. Foto: Olle Nocke Ekman

4-åriga Lyvån Lidén från Degerfors medverkar nu i en kortfilm, som ska sändas till filmfestivaler runt om i världen. Det är Örebrokillen Adam Starsmark som gör sin andra film; Vikarie.

Lilla Lyvån har faktiskt medverkat som statist i en filminspelning förut, i Stockholm med sin mamma. Men den här gången är det en talroll, då hon föreställer Sabina, ett barn på en förskola där filmen i stort utspelar sig.

Degerfors kommunala musikskolas yngsta elever Lyvån och Tina på fiol.
Degerfors kommunala musikskolas yngsta elever Lyvån och Tina på fiol. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Lyvån har CV utlagt på filmcafé.se och hennes pappa, Lasse Lidén, berättar om hennes kärlek till film:

- Hon är överförtjust och hon ber oss ständigt om att filma henne för hon tycker det är så kul. Så länge det är så tycker vi det går bra att hon får medverka i inspelningar, säger Lasse Lidén.

Han själv har medverkat fyra-fem gånger som statist i filmer och Lyvåns mamma, tillika Lasses fru, Letlet Lidén var i våras statist i den holländska TV-produktionen Taiki.

Karlskogafotograf

Filmen som Lyvån medverkar i är regisserad av 24-årige örebroaren Adam Starsmark, som också skrivit manus. Han har gått på Molkoms folkhögskola, men läser nu vid universitetet i Göteborg och hans filmteam är i ungefär samma ålder som han själv.

Adam Starsmark, manusförfattare och regissör för filmen.
Adam Starsmark, manusförfattare och regissör för filmen. Foto: Jerry Eriksson

Filmen har lokal anknytning också genom att det är Olle Nocke Ekman, från Karlskoga, som hållit i kameran.

– Det här är en kortfilm som ska beskriva en vikaries dilemma, jag har skrivit och regisserat och fått finansiellt stöd av Film i Örebro län och crowdfunding, gräsrotsfinansiering, samt i samarbete med olika aktörer för att få låna teknik, berättar Adam Starsmark.

Ses som börda

Idén till filmen kom från hur den pågående förskoledebatten, med brist på utbildade förskollärare som gör att det behövs många vikarier som ändå tycks uppfattas som en börda.

– Vikarier når inte upp till standarden och får klä skott för mycket av problemen. Det vi ville göra med filmen är att ge en vikaries perspektiv, från inringning på morgonen till en ny arbetsplats, bemötande och introduktion där samt hur kommunikationen funkar.

– Det är inte rättvist att lägga skulden på vikarien. En vikarie kan inte hantera situationer lika bra som en utbildad och erfaren. Med filmen vill vi visa vilka förutsättningar man får som timvikarie på förskolor och det ansvarsfulla jobbet att ta hand om barn, säger Starsmark.

Han har många i sin närhet som tar förskolejobb mellan film- och teaterjobben och innan de bestämt sig för om de ska läsa vidare.

Förhandsvisning

Filmen spelades in på Waldorfförskolan i Örebro i juli, vilket var den enda av 40-talet förskolor som hade fått mejl, som visade intresse för att teamet kunde få filma där. Inspelningarna pågick i fyra dagar och den 1 december är Lyvån och hennes familj, liksom övriga medverkande, inbjudna till en förhandsvisning i Örebro.

Nu har Starsmark börjat skicka filmen till filmfestivaler i Göteborg, Glasgow och snart till Berlin. Han kommer skicka den till 30-40 festivaler runt om i världen.

– Det är det visningsfönstret kortfilmer har och därifrån är det förhoppningsvis nån som tar upp det till streamingtjänster, säger Starsmark.

Hans första film, som han gjorde 2017, har visats på 13 festivaler runt om i världen och går upp för sista visning på Short Film Festival i Istanbul i december.

Artikeltaggar

DegerforsFamiljFilmFilmfestivalerNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.