Företag i Värmlands riskerar att missa miljarder utan e-fakturor

Debatt
PUBLICERAD:
Risken att bli utan möjligheten att leverera till offentlig sektor är naturligtvis allvarlig nog, men saken är också den att man som företag hamnar på efterkälken i den digitala transformation som Sverige upplever, skriver Anders Jonsson.
Foto: InExchange
Snart, till och med väldigt snart, kommer alltså fyra av fem svenska småföretag i inringad grupp vara utestängda från den kakan eftersom man inte skickar e-faktura, skriver Anders Jonsson.

Om mindre än ett halvår riskerar 80 procent av landets småföretag att inte längre kunna vara leverantörer till offentlig sektor. Här är därför en uppmaning till alla företagare i Värmlands län som fortfarande skickar pappers- och pdf-fakturor: det är dags att digitalisera – och det nu!

Varför det är bråttom? Så här ligger det till: Den 1 april nästa år blir det lag på obligatorisk e-faktura i offentlig sektor. Det innebär att nämnda 80 procent, som i dag är leverantörer till offentlig sektor, om bara ett par månader går miste om möjligheten att göra affärer med landets överlägset största inköpare av varor och tjänster. Upphandlingsmyndigheten redovisar årligen statistik om offentlig upphandling. I fjol beräknades värdet av den offentliga upphandlingen till cirka 642 miljarder kronor.

Snart, till och med väldigt snart, kommer alltså fyra av fem svenska småföretag i inringad grupp vara utestängda från den kakan eftersom man inte skickar e-faktura. Spontant känns det som en mycket onödig konsekvens. Bara för att man låtit bli att övergå till en fakturahantering som är både enklare, säkrare och snabbare.

Det är Digg, Myndigheten för digital förvaltning, som alarmerar om den skrala beredskapen på det digitala området. Digg presenterade nyligen en undersökning som redogör i procent hur många av landets små- och mikroföretag som är i gång och skickar e-fakturor och som därmed är förberedda inför den lag som är ett faktum om några få månader.

Undersökningen, utförd av SCB, visar att:

• Över 75 procent av alla företag med mindre än 50 anställda inte skickar e-faktura i dag.

• Omkring en tredjedel av alla företag med mindre än 50 anställda har de senaste 90 dagarna fakturerat offentlig sektor. Bland småföretagen är det över hälften som fakturerar offentlig sektor.

• Av företagen som fakturerar offentlig sektor är det endast omkring var femte företag som använder e-faktura.

Risken att bli utan möjligheten att leverera till offentlig sektor är naturligtvis allvarlig nog, men saken är också den att man som företag hamnar på efterkälken i den digitala transformation som Sverige upplever och som behöver genomföras. Både för vår egen skull och för att vi ska hänga med vår omvärld.

E-fakturan är en byggsten i det sammanhanget. Det är en viktig byggsten, det har ni säkert insett nu om inte annat, men det finns enkla lösningar på marknaden. Ingen behöver vara it-tekniker för att hänga med i den digitala utvecklingen. Det handlar egentligen bara om att bestämma sig. Och det är dags nu. För tiden börjar bli knapp.

Anders Jonsson

Vd, InExchange

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.