Fundera igenom ditt gymnasieval noga

Debatt
PUBLICERAD:
Yrkesprogrammen ger goda utvecklingsmöjligheter i yrkeslivet och till eget företagande. Möjligheten att senare läsa på högskola och yrkeshögskola finns också, skriver Urban Svanberg och Johan Olsson.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Faktum är att elever som gått ett yrkesprogram har goda jobbchanser. Och inte bara när det gäller första jobbet, skriver Urban Svanberg och Johan Olsson.

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande, men viktigt.

Ibland är det första gången som tonåringen mer eller mindre på egen hand fattar ett beslut som kan ha stor påverkan på framtiden. Men ofta spelar föräldrarna en viktig roll. Därför bad vi tidigare i år Norstat att undersöka föräldrarnas syn på deras ungdomars gymnasieval.

Drygt hälften av föräldrarna ser helst att deras dotter eller son läser ett högskoleförberedande program. En tredjedel av föräldrarna har ingen speciell åsikt om vilken typ av program tonåringen bör läsa. Bara knappt en förälder av tio anser att det bör vara ett yrkesprogram.

Bland föräldrarna verkar de högskoleförberedande programmen ha högre status än yrkesprogrammen. En majoritet av föräldrarna anser också att ett yrkesprogram ger färre valmöjligheter. Uppenbarligen är inte föräldrarnas attityder till yrkesprogram särskilt positiva, i alla fall inte när de jämförs med högskoleförberedande program.

Faktum är att elever som gått ett yrkesprogram har goda jobbchanser. Och inte bara när det gäller första jobbet. Yrkesprogrammen ger goda utvecklingsmöjligheter i yrkeslivet och till eget företagande. Möjligheten att senare läsa på högskola och yrkeshögskola finns också. Svenska företag har stora rekryteringsbehov och ofta är det den gymnasiala yrkeskompetensen som är efterfrågad.

Några tips inför gymnasievalet:

1. Om din tonåring har ett tydligt intresse: Uppmuntra honom eller henne att välja en utbildning i linje med det. Hjälp till att bredda bilden av olika utbildningar och jobb.

2. Jämför utbildningar på olika skolor. Kvalitetsskillnaderna är stora.

När det gäller de högskoleförberedande programmen: Välj ett program där direktövergången till högskolan är hög.

När det gäller yrkesprogram: Välj en utbildning som är certifierad av en bransch eller som kan visa på ett gott samarbete med företag.

Oavsett program, gå på skolornas ”öppna hus” och försök få en bild av skolans organisation och att yrkesskickligheten hos lärare och skolledning är hög.

3. Många elever väljer samhällsvetenskapsprogrammet för att hålla alla dörrar öppna. Visst ska sonen eller dottern välja det programmet om intresset för ämnesinriktningen är stort. Men våga i annat fall utmana din tonåring att välja till exempel naturvetenskapsprogrammet eller ett yrkesprogram istället.

Urban Svanberg

Regionchef, Svenskt Näringsliv

Johan Olsson

Utbildningspolitisk expert, Svenskt Näringsliv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.