Hoppa till huvudinnehållet

Oklarheter kring styre – och ekonomi

Publicerad:

På Hammarö lägger man en budget utan en krona från staten. Detta på grund av att det ännu inte står klart vilka som ska styra Sverige och hur mycket kommunerna kan få i statsbidrag.

Men det står heller inte klart vilka som ska styra Hammarö.

Som NWT tidigare berättat innebär Hammarö kommuns budgetförslag en nedskärning för alla nämnder med fem procent. Som förslag ligger bland annat nedläggning av Kuturskolan och att lägga Skärgårdsmuséet i malpåse.

"Katastrofal situation för kulturen“

Under måndagen hade kommunstyrelsen ett sammanträde. Och budgetförslaget ligger fast:

– Det går vidare till budgetberedningen, säger Per Aspengren (S).

Per Aspengren (S), är ordförande i kommunstyrelsen.
Per Aspengren (S), är ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Anna Sims

Diskuterades Skärgårdsmuséet på sammanträdet?

– Ja vi pratade om att det ska läggas i malpåse, säger Per Aspengren, och berättar att det diskuterades att eventuellt öppna upp museet för olika aktiviteter, exempelvis med hjälp av ideella krafter.

– Det ska utredas vidare.

Även bildningsnämnden hade kallat till ett sammanträde under måndagen. Det har tagits fram skrivelser om vad nedskärningarna skulle få för konsekvenser.

– Det som hände idag var att konsekvensbeskrivningen antogs av majoriteten där oppositionen yrkade avslag och lämnade in en skriftlig reservation, säger Lillemor Larsson (V).

I konsekvensbeskrivningen går det bland annat att läsa:

“En nedläggning av Kulturskolan som idag har ca 400 elever, en erkänt god verksamhet med mycket nöjda elever, skulle innebära ett stort tomrum för dessa elever, en utarmad möjlighet till att tillgodose barn och ungdomars önskemål om god fritidsverksamhet”.

Oklar ekonomi

Eftersom det ännu inte finns någon regering än är det dock osäkert hur mycket pengar kommunerna kan få.

– Vi vet inte alls hur mycket pengar vi får. Får vi en röd regering kommer kommunerna få mer pengar, men i dagsläget har vi inte en krona från staten att räkna med, säger Per Aspengren.

Även styret på Hammarö är oklart. S, V och C har tillsammans 15 mandat och ingår i ett valtekniskt samarbete, utan majoritet. Hammarösamverkan (M+L+KD+MP) har 13 mandat och SD har tre.

För knappt en månad sedan hade S, V och C inte fått något mer samarbetsparti, och läget är fortfarande oförändrat.

S vill fortsätta styra med V och C

– Jag har försökt och de vill inte prata. Jag skulle ha fått svar i både torsdags och fredags men jag har inte fått det, säger Per Aspengren.

Bosse Henriksson (M), säger att arbetet pågår med att hitta en lösning för hur Hammarö ska styras.

Ni vill inte prata med S, V och C?

– Det är väl inte riktigt sanningen. Jag bjöd in dem direkt efter valet, men det var väl inte så fruktbart. Sedan dess har det väl inte blivit några samtal, vi får se om vi har några samtal i framtiden, säger Bosse Henriksson.

Bosse Henriksson (M), är ledamot i kommunstyrelsen.
Bosse Henriksson (M), är ledamot i kommunstyrelsen. Foto: Lisa Olaison

Kan Hammarösamverkan tänka sig att styra med stöd av SD?

– Vi har gått ut med att vi aldrig kommer att ha något samarbete på det sättet utan det jag säger är att vi ska hålla informativa samtal och det gäller samtliga partier, som S, V, SD och vilka det nu kan vara.

Han har även närvarande vid kommunstyrelsens sammanträde och beklagar vad budgetförslaget innebär för Skärgårdsmuséet.

– Det är lite tråkigt att lägga Skärgårdsmuséet i malpåse, men vi får försöka att hitta andra former, att vi kanske får ha öppet vissa tider på året med ideella krafter eller sommarjobbare på sommarhalvåret. Vi lägger ju inte ner det och säljer fastigheten, säger Bosse Henriksson och fortsätter:

– Sen finns det så mycket fina kulturella värden där som är väldigt unika i sitt slag, det kan ju inte bara stå där och förfalla. Tanken är att det ska öppnas igen, det får vi hoppas på.

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammaröKommunbudgetLillemor LarssonPer AspengrenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.