Hatet mot Christer Sjögren

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jag vet inte om ni läser så kallade kvällstidningar, men om ni åtminstone sett löpsedlarna så vet ni att ungefär femhundrelva handlat om Christer Sjögren och ett tv-program som heter Så mycket bättre i TV4.

Christer är – enligt media – så mycket sämre.

Övriga deltagare är... inte bra de heller, men de är åtminstone bättre än mannen från Hagfors.

Jag hänger inte riktigt med i det här hatet. Det är som om världens undergång står för dörren när skribenterna i Aftonbladet och Expressen/GT vässar sina vinloja lördagskvällspennor. Det är som om ett sketet underhållningsprogram fått dem att tro att de måste känna sig personligt kränkta av att Christer och Charlotte Perrelli får vara med så fina, kräddiga artister som Eric Gadd och Albin Lee Meldau.

Ja, jäklar...

Så mycket bättre är annars ett av mina favoritprogram. Det kan lyfta artister som Petra Marklund och Agnes till enorma höjder och har gjort många bra artister bättre. Tidningarna har på senare år mest skrivit att det blir allt sämre. De har använt karbonkopior i flera år nu. Allt blir bara sämre och sämre. Skribenterna kalkerar ängsligt varandra och sina egna gamla krönikor med plus och getingar i en allt surare gegga.

Dramaturgin är enkel; sågningar ger många klick. Trevliga artiklar ger färre. Hat är bättre än kärlek. I media.

Men i år är det värre än någonsin. Och i år drabbar det enbart Christer Sjögren.

Jag hade nog trott att Charlotte Perrelli skulle få en del skit också. Det har hon sluppit hittills. Kanske för att hon är gravid, vad vet jag. Det finns ju en viss ängslighet hos skribenter över att hamna fel i gnällfåran. Gravida är ändå lite tabu... kanske.

I årets program är TV4:s taktik enkel att se.

De bästa artisterna tackar ju nej år efter år. Sådana som Ulf Lundell, Thåström, Lars Winnerbäck, Peter LeMarc, Veronica Maggio, Joey Tempest, ABBA.

Nu är man långt nere på önskelistan. Eric Gadd är bra, men han drar lika mycket publik som en prostataopererad get, Albin Lee Meldau drar ännu färre.

Men TV4 måste ha artister som folk vet vilka de är, för att få den breda publiken. Kosta vad det kosta vill.

Avtalen för i år är rätt enkla att genomskåda.

Hela budgeten har gått till Perrelli och Sjögren.

Redan första året betalades – enligt vad jag erfarit – sjusiffriga summor för att få publikdragare med. Typ en miljon för Plura. Hissnade summor för någon veckas arbete, tyckte Plura och skrattade hela vägen till banken.

Jag tror att även Christer Sjögren och Charlotte Perrelli fått en dryg miljon var för sin medverkan.

Christer har tackat nej tidigare, men i år fick han så mycket att han inte kunde tacka nej.

De övriga får betyyyyyyyyydligt mindre. Om jag får gissa har Albin Lee Meldau bara fått några tusenlappar, Stor några tusen till, Linnea Henriksson och Louise Hoffsten lite mer och Eric ”Erotic" Gadd ytterligare några spänn till, kanske 100 000. Men uppskattningsvis gick nästan 80 procent av lönebudgeten till Perrelli och Sjögren i likalönförlikaarbete-landet Sverige.

Så kan det gå.

Så visst kan Christer tåla en del skit i klippningen. Visst kan han tåla att TV4 väljer att skildra honom som en tråkmåns som enbart har åsikter om ost och skinka.

Även om tv-folk jag pratat med är undrande över TV4:s taktik att klippa på det här sättet.

– Normalt brukar man klippa snällt för de stora stjärnor man fått att medverka, annars blir det svårare att få folk till nästa säsong, säger en högt uppsatt källa i tv-världen.

Får man inte Christer att vara intressantare får man väl skärpa redaktörskapet, tänker jag. Jag vet ju hur redaktionen går omkring i kulisserna och hetsar alla deltagare att ställa kontroversiella frågor om bråk, konflikter, snusk och förnedring – hela tiden. Hur har man inspirerat Sjögren och Perrelli? Inte mycket, tydligen.

Inte de övriga heller, för den delen:

Eric Gadd dammsuger.

Albin säger att han minsann inte dammsugit på två år.

Stor dramatik. Stort dokudrama. Stor tomhet. Ingmar Bergman möter testbilden.

Så mycket bättre är ett okej program fortfarande, om någon frågar mig. Tre plus.

Kvällstidningarnas recensioner av programmet är numera nere på svaga ett plus – om någon frågar mig om det också.

Christer Sjögren däremot är stark. Dominerar. Och gör sig väl förtjänt av sitt feta gage. Jag tycker han ska skita i löpsedlarna och räkna pengar istället. Det skulle jag göra. Dessutom var hans alkoholistlåt av Linnea Henriksson sanslöst stark.

Sedan vet jag inte riktigt hur han ska klara av att sjunga någon av Stors låtar... det blir en utmaning.

Men vad gör man inte för någon futtig miljon.

Veckans musik

Plura tjänade för övrigt två miljoner till på Petra Marklunds magiska version av Kärlekens tunga. Så kan det gå. Bäst i år har hittills varit Stor – och Albin Lee Meldaus ”Min favoritvals”. Så det så.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.