• idag
  12 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Budget kan inte vänta

Ledare
PUBLICERAD:
Elisabeth Svantesson intervjuas om Moderaternas budgetarbete.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaterna kommer, som de tidigare utlovat, att lägga en egen budgetmotion som svar på övergångsregeringens övergångsbudget. Det budskapet hamrade partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson i går in tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson. Svantesson är dessutom ordförande i riksdagens finansutskott och en trolig finansministerkandidat om Kristersson skulle lyckas med att bli statsminister.

Detta ser dock dessvärre inte så ljust ut, i alla fall inte i nuläget. Omröstningen kommer att ske i onsdag nästa vecka, bara dagen innan regeringen lägger fram sin budgetproposition. Sedan har riksdagens partier på sig till och med den 30 november att lägga sina motförslag. Centerpartiet och Liberalerna har dock surrat sig rätt hårt vid masten att de tänker rösta nej till Kristersson, eftersom en sådan regering, vare sig de själva skulle ingå i den eller inte, skulle behöva stöd också från Sverigedemokraterna.

Oavsett vad som sker i denna statsministeromröstning (och i de sannolikt påföljande) så kommer det alltså att läggas motförslag till regeringens budget. Nu heter det visserligen att en övergångsbudget skall vara fri från partipolitik, eller åtminstone några nya stora satsningar. Men det gör den för den skull inte opolitisk. I mångt och mycket kommer den att vara en förlängning av den tidigare rödgröna regeringspolitiken, och att låta en sådan gå igenom utan vidare, när statsministern faktiskt avsatts, är inte bra för respekten för demokratin.

Riksdagen är inte heller, som Svantesson med flera brukar påpeka, någon övergångsriksdag. Den är nyvald och har redan inlett sitt arbete, och till dess ansvarsområden rör finansmakten, att besluta om skatter och statens utgifter. Det står alla partier fritt att själva lägga budgetmotioner, också Socialdemokraterna, om de nu skulle känna sig bakbundna av att den övergångsregering de ingår i inte kan lägga några skarpare förslag.

Sedan får riksdagen helt enkelt rösta om dem, och då är sannolikheten stor för att Moderaternas budgetförslag går igenom, till exempel om både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna också röstar för den, och Centern och Liberalerna inte röstar för övergångsregeringens. Det senare skulle vara ett monumentalt svek, men skulle det ske så har de kanske ändå tänkt sätta sig i eller stödja en socialdemokratisk regering, vilket kanske dessvärre ligger i tangentens riktning nu när de skall rösta nej till Kristersson.

Budgeten kan faktiskt inte vänta på att partierna skall bestämma sig i regeringsfrågan. Det är mycket som kräver stora satsningar redan nu, som förstärkningar till polisen och försvaret, kortandet av vårdköer och sänkt skatt för pensionärerna. Sänkta skatter måste också tas nu, de kan inte tas i en ändringsbudget till våren. Missriktade subventioner för elcyklar och byggande behöver också tas bort.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.