Hoppa till huvudinnehållet

"Katastrofal situation för kulturen“

Publicerad:

Det är tuffa sparkrav som gäller i Hammarö kommun. Måste alla nämnder spara fem procent slår det hårt mot verksamheterna. Inte minst inom bildningsnämnden där kulturskolan helt skulle ryka.

– Det innebär katastrof för hela kulturlivet på Hammarö om det här drivs igenom, säger Solveig Hagström, chef för kulturenheten.

Alla nämnder på Hammarö fick en månad på sig att lämna in ett budgetförslag där alla minskat sina verksamheter med fem procent för att klara nästa års budget.

Nu börjar förvaltningarnas förslag komma in för beslut i nämnderna kommande veckor. Bildningsförvaltningens förslag för att i deras fall spara 18,4 miljoner kronor, är tuffa och slår hårt mot flera verksamheter. Bland annat innebär det att:

Kulturenhetens chef Solveig Hagström är verksamhetschef även för kulturskolan.

– Jag har svårt att ta in att man skulle göra något sådant. Det tror jag alla tycker är katastrof, både mot kulturskolan och allmänkulturen i kommunen. Inga samhällen överlever om man plockar bort sådana saker, det är inget tyckande utan det finns så mycket evidens för det. Det skulle vara förödande och bli ramaskri, säger hon.

Idag går 400 elever i kulturskolan och nästan lika många står i kö för att komma in.

– Vi mår inte särskilt bra just nu. Vi hamnar med jämna mellanrum under ekonomisk press och är alltid den del där det sparas först. men vi har aldrig varit i ett läge med total nedläggning. Jag kan bara hoppas att man inser att det är en så viktigt verksamhet för hela samhället att den inte kan försvinna. Vi är oroliga och bekymrade och kommer fightas för vår existens, säger Solveig Hagström.

Ett annat förslag som ligger på kommunstyrelsens bord på måndag är att lägga Skärgårdsmuséet i malpåse. Både det och hotet mot kulturskolan har upprört i kommunens sociala flöden.

Per Aspengren (S)
Per Aspengren (S) Foto: Joachim Lagercrantz

– Förslagen är en redovisning vad nämnderna kan göra om de måste dra ner fem procent med den budget vi har idag. På något sätt måste 40 miljoner kronor in, så är det ekonomiska läget för Hammarö just nu, säger Per Aspengren (S).

Det är en budget utan tillskott från staten och i väntan på en regeringsbildning är det oklart hur mycket kommunerna får. Det är också fortfarande oklart vilket styre det blir på Hammarö.

– Vi är i det här läget nu eftersom vi är en tillväxtkommun med många äldre som blir äldre, med över 100 fler barn sedan 2017 och med många dåliga fastigheter som måste renoveras och ersättas alla på en gång. Det kostar otroligt mycket att växa som vi gör nu. Men vi är en stark kommun så vi kommer att lösa det och det ser ljust ut på längre sikt, säger Per Aspengren.

När budgetförslagen klubbats i nämnderna går de till budgetberedning den 20 november. Beslut blir det först på fullmäktigemötet den 17 december.

Artikeltaggar

EkonomiHammaröKommunbudgetNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.