Hoppa till huvudinnehållet

Mia Skäringer: "Jag kände att jag behövde göra det här, oavsett om jag vågade eller inte"

Publicerad:
Mia Skäringer Lázár är aktuell föreställningen “Avig Maria - No more fucks to give”.
Mia Skäringer Lázár är aktuell föreställningen “Avig Maria - No more fucks to give”. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Hon har sålt ut Globen två gånger om och det är lapp på luckan till de tre föreställningarna på Scandinavium i Göteborg.

Hela höstens arenaturné runt om i landet är slutsåld så när som på söndagens extrainsatta föreställning i Karlstad.

Med soloföreställningen "Avig Maria – No more fucks to give" engagerar Mia Skäringer Lázár. Hon är en fackelbärare för metoo-rörelsen och blandar humor med allvar i sin första större arenashow.

Mia Skäringer Lázár har stannat längs vägkanten med tio mil kvar till Gävle. Hon ringer upp för att prata om "Avig Maria - No more fucks to give". Det är en fullfjädrad arenashow med musiker, dans och rekvisita som hon haft i tankarna sedan förra hösten.

I ett pressmeddelande har hon beskrivit showen som en hyllning till kvinnan – den feminina energin. Snart väntar dubbla föreställningar på hemmaplan i Värmland, några mil från uppväxtens Kristinehamn.

– Extra kul att komma till Värmland igen, säger hon med en rungande dialekt. Inte alltför olik den hon brukar ge sin karaktär Gulletussan.

– Jag är lika nervös och noga oavsett om det är tusen eller flera tusen i publiken, börjar hon när vi pratar om publikrusningen runt om i landet. Att gå från konserthus och teatrar till hockeyarenor tycker hon inte är ett särskilt stort steg, idén var inte hennes utan kom från en producent.

– För egen del är jag mest uppfylld över att så många vill komma och se föreställningen. Jag har aldrig haft ett personligt intresse av att ta mig an en arena, jag är mer bekväm med teaterscenerna. Men nu när det blev som det blev med den här revolutionen, metoo-rörelsen, med alla berättelser från kvinnor om sexuella trakasserier, så kände jag att mitt material kom så rätt i tiden.

Hennes röst försvinner tillfälligt i den dåliga mobiltäckningen.

– Jag kände att jag behövde göra det här, oavsett om jag vågade och ville eller inte. Jag kunde inte fega ur, det skulle göras.

I ett av de senaste avsnitten av podden som du gör med Anna Mannheimer pratade du kort om att du gör det här för en högre sak.

– Jag fokuserar hela tiden på att de som kommer för att titta ska gå därifrån stärkta. Stärkta i sina egna liv. I slutändan handlar inte det här så mycket om mig. Visst, det är klart att det är gôtt att få den här bekräftelsen, men det är samtidigt otroligt mycket stress och nervositet inblandat.

Som komiker, författare, skådespelare, programledare och sångare kan du samla en mängd erfarenheter i en arenashow?

– Vi har utnyttjat det, vi har kunnat använda en hel färgpalett. Musiken är med även den här gången, jag har valt ett antal låtar som passar in i det jag vill säga. Musiken finns alltid med mig i vardagen och är ett härligt uttryck att ha med när man gör en enmansföreställning. Det vi sjunger är en förlängning av det som sägs på scenen.

Du har samarbetat med Helena Bergström som regisserat, hur vill du beskriva ert samarbete?

– Vi kände inte varandra innan det här. Hon kom in med erfarenheter från sin värld – från filmen och teatern. På ett rent personlighetsmässigt plan blev vårt möte en fullträff. Vi förstod varandra utan att behöva prata, en fantastisk upplevelse. Det händer sällan i livet att man träffar någon som man får den kontakten med. Hon förstod mig till hundra procent och det jag ville säga med mitt manus och hon kunde hjälpa mig att nå fram. Rent egomässigt är jag väldigt lycklig över att ha lärt känna henne så nära.

Tabita och Gulletussan

Mia Skäringer Lázár pratar om ett föreställningsbygge med många inblandade.

– Eftersom det är mycket att hålla ordning på när man gör en så här omfattande produktion är det viktigt att man håller i sin berättelse och verkligen fokuserar på det man vill ha sagt. Annars kan det fladdra i väg och mest bli en ljusshow eller liknande. Tack vare Helena har vi inte kompromissat bort grejer. Vi har inte anpassat oss efter arenan, det känns mer som att arenan har fått anpassa sig efter oss.

Dina karaktärer Gulletussen och Tabita är med dig även den här gången, hur har ditt förhållande till dem förändrats genom åren?

– Ja, de har blivit mer tydliga. Tabita är på många vis min terapeut. Hon tar jag med mig genom livet på ett positivt sätt. Hon är en uppsamling av flera kvinnor kan man säga, alla har de en oängslig attityd och är väldigt rakt på sak. De är mina alter egon.

Du är en av fackelbärarna i metoorörelsen, hur tänker du kring det?

– Jag tycker att det överlag blev väldigt rörigt. Framförallt medialt. Många blandar ihop missnöje med ledarskap med sexuella trakasserier på ett olyckligt sätt. Och det blev ett väldigt stort fokus på offentliga personer. Det här handlar ju om vanliga kvinnor världen runt som för första gången får berätta sin historia. Det handlar om min mamma, om tonåringen ute i landet, om vanliga människor. Vi måste flytta tillbaka fokus där fokus ska vara.

– Ser man saken med lite perspektiv så finns det ingen revolution som har gått så fredligt till. Där folk verkligen har pratat ihop sig och sett saker från olika perspektiv. Då ska man ha i åtanke att kvinnor har varit utsatta för det här sedan dag ett! Det är också viktigt att komma ihåg att alla människor äger sin egen berättelse, sin egen röst. Det är ingen som äger metoo. Som bestämmer över det. Man borde begrunda och låta saker utveckla sig innan man tycker sig kunna sammanfatta vad metoo har gett upphov till.

Som det ser ut nu kommer du att turnera med "No more fucks to give" i minst ett år. Hur tror du att du kommer att uppleva den här tiden?

– Vi har spelat tre föreställningar hittills och det har varit enormt känslomässigt. Det känns som om vi gör det här tillsammans. Det är inte jag som gör det ensam, det är ett stort VI. Det skapar framtidshopp och en trygghet. En känsla av att kvinnor börjar backa varandra. Det är inte längre så trångt om utrymmet utan det finns luft till alla. När folk märker det blir man också bättre på att lyfta varandra. Jag tror att det här kommer att vara den största resan jag får göra i min karriär. Det känner jag redan nu. Det här är en manifestation, både i mitt eget liv och som görs tillsammans med de som kommer.

– Det händer något mer i rummet, det är inte bara en tvåtimmarsshow. Det sätter igång saker, tar hand om saker, puttar på saker.

Vad? "Avig Maria – No more fucks to give" med Mia Skäringer Lázár

Var? Löfbergs arena

När? Lördag och söndag 10-11 november

Artikeltaggar

Avicii ArenaKristinehamnLennart ÅhsLöfbergs ArenaMia SkäringerNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.