Snyggkatten Zimzan en äkta värmlänning

Publicerad:

Zimzan – världens snyggaste katt är värmlänning. Hennes mamma och pappa bor fortfarande kvar hos uppfödaren Inger Andersson i Edsvalla som inte är förvånad men stolt över utmärkelsen.

– Hon har vunnit väldigt mycket i år och ligger etta på årets kattlista för honor, berättar Inger som fått mängder av gratulationer från när och fjärran på Facebook.

I tisdags berättade vi att Zimzan kammat hem kattvärldens finaste skönhetspris i World Winner show i Tammerfors, Finland.
I tisdags berättade vi att Zimzan kammat hem kattvärldens finaste skönhetspris i World Winner show i Tammerfors, Finland. Foto: Cecilia Gylling

Det var i tisdags som vi berättade att Zimzan från Aplared utanför Borås tagit hem kattvärldens finaste skönhetspris i World Winner show i Tammerfors, Finland. Egentligen heter hon SC S *Pysida's Zim-Zalabim JW DVM och är en treårig norsk skogkatt.

Själv följde Inger tävlingen med spänning via livestreaming hemma i Edsvalla.

Mycket ska stämma

Hon berättar att det är mycket som ska stämma för att hamna överst på prispallen, före cirka 1500 andra deltagare. Konkurrensen är med andra ord stenhård.

– Katten ska vara i bra kondition och bäst just den dagen, sen ska det vara en bra domare också. Vi hade tur och fick en norsk domare i grundbedömningen och då förstod vi att hon nog kunde gå till final, berättar Inger.

Inger Andersson började föda upp norska skogkatter 1990. Här är hon på en utställning i Forshaga förra året med Zimzans pappa Billy Bisquit och hennes andra hane IC S*Dalkullans Gyllenhammar.
Inger Andersson började föda upp norska skogkatter 1990. Här är hon på en utställning i Forshaga förra året med Zimzans pappa Billy Bisquit och hennes andra hane IC S*Dalkullans Gyllenhammar. Foto: Daniel olausson, Värmlands Folkblad

Fött upp 200 katter

Inger Andersson är ordförande i Värmlands kattklubb sedan mitten av 1990-talet. Hon fick sin första skogkatt 1986, fyra år senare började hon med uppfödning och har vid det här laget sålt katter över hela världen.

– Jag har fött upp cirka 200 katter, säger hon.

Zimzans mamma heter Samba.

– Hon är sjätte eller sjunde generationen skogkatt som jag fött upp själv.

Pappan kommer från Dalarna och heter Billy Bisquit.

– Han ligger i topp. Han har 27 Best in show och varit på årets kattlista varje år sedan 2013, antingen som ungdjur, som fertil hane eller avelshane.

  • Zimzans mamma IC S*Pysida's Samba.
    Zimzans mamma IC S*Pysida's Samba. Foto: Privat
  • Zimzans pappa SC S*Dalkullans Billy Bisquit, JW, DM, DSM, DVM.
    Zimzans pappa SC S*Dalkullans Billy Bisquit, JW, DM, DSM, DVM. Foto: Privat
  • Zimzans lillasyster S*Pysida's Havanna är född i maj i år. Henne har Inger valt att behålla själv.
    Zimzans lillasyster S*Pysida's Havanna är född i maj i år. Henne har Inger valt att behålla själv. Foto: Privat

Tre kullar

Inger Andersson har tagit tre kullar efter Samba och Billy Bisquit.

– De är en ovanligt bra kombination. Zimzans helsyster Ultra blev National winner i Sverige för två år sedan.

Själv har Inger behållit en kattunge från den tredje kullen, Havanna.

– Hon är ett halvår nu och väldigt lik Zimzan. Sist jag ställde ut henne blev hon Best in show båda dagarna. I finalen slog hon en kattunge som senare blev världsvinnare i Finland, säger hon.

Varför gillar du norsk skogkatt?

– Det är en naturlig ras och jag tycker att de är intelligenta, snygga och trevliga. De är inte sönderavlade, berättar Inger.

Städar varje dag

Hon bor i hus i Edsvalla och där är hennes katter en del av familjen.

– De är framme när jag kommer hem. Då får de mat, sedan ligger de och dräller i hela huset så man tänker inte på dem. Man måste leva med katter annars blir de inte trygga. Men städa kan jag, det gör jag varje dag! förklarar hon.

Hon erkänner att antalet katter kanske är i mesta laget.

– Men jag har väldigt svårt att placera om de som gått i pension, de får bli gamla hos mig. Jag har inte fler än fem, sex stycken som är fertila, säger hon.

Artikeltaggar

EdsvallaFamiljHusdjur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare