• idag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Få miljövinster med EU:s plastförbud

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Förslaget att minska användningen av plastmuggar innebär även att pappersmuggen också innefattas. Den tunna och helt nödvändiga hinna av plast som gör att muggen inte läcker medför att den klassas som en plastmugg, skriver Christofer Fjellner.
Foto: Christine Olsson/TT
Men att plast i haven är ett stort problem innebär inte ett frikort för politiker att förbjuda och begränsa sådant de ogillar. Särskilt inte eftersom miljövinsterna ofta är högst begränsade, skriver Christofer Fjellner.

Signerat: Direkt från Europaparlamentet

Gemensamt för många dåliga politiska beslut är att de tillkommer därför att politiker känner behov av att visa handlingskraft. Ju allvarligare problemet är, desto mer bråttom påstås det vara att vidta åtgärder. Det spelar ingen roll om det är på kommunal nivå eller i EU. Samma logik gäller. Det borde fungera tvärtom. Allvarliga problem kräver eftertänksamhet, ordentliga analyser och effektiva lösningar.

Nyligen fattade majoriteten i Europaparlamentet tyvärr ett beslut på precis det förhastade sättet. Förslaget som egentligen handlar om att minska nedskräpningen av plast i haven kidnappades av politiker som vill införa så många förbud som möjligt. De mest galna förslagen, att förbjuda och fasa ut alltifrån tuggummin och tepåsar till ballonger lyckades jag och mina kollegor avvärja. Men förslaget att förbjuda och fasa ut muggen för din take-away-kaffe fick tyvärr gehör.

Plast utgör 80-85 procent av allt skräp i haven och är ett stort och i sanningen gränsöverskridande problem, som därför kräver EU-samarbete. EU-kommissionen presenterade ett förslag för att förbjuda och fasa ut de tio vanligaste engångsartiklarna som finns i våra hav. Det var ett bra förslag och antalet personer som exempelvis motsätter sig ett förbud mot drinkpinnar i plast är lätträknade.

Men att plast i haven är ett stort problem innebär inte ett frikort för politiker att förbjuda och begränsa sådant de ogillar. Särskilt inte eftersom miljövinsterna ofta är högst begränsade. Förslaget att minska användningen av plastmuggar innebär även att pappersmuggen också innefattas. Den tunna och helt nödvändiga hinna av plast som gör att muggen inte läcker medför att den klassas som en plastmugg. Samma sak skedde med många juiceförpackningar, risken är nu att betydligt mindre miljövänliga förpackningar kommer användas istället.

En sak är dock säker och det är att människor varken kommer att sluta dricka kaffe eller juice bara för att politiken förbjuder förpackningar. Därför är det centralt att alternativen till det som förbjuds är bättre för miljön.

Vi måste ha rimliga förväntningar på vad förbud mot plast i EU kan åstadkomma. EU står för mindre än en procent av plastavfallen i haven. Det innebär inte att EU saknar ett ansvar att minska nedskräpningen. Men vi måste göra rätt saker, sådant som verkligen gör skillnad.

Det forskas förvisso intensivt på mer miljövänliga och nedbrytbara alternativ till plast, som till exempel garanterar att kaffemuggen inte läcker. Men än så länge finns alternativen inte och politiker kan inte kommendera fram nya uppfinningar hur gärna de än vill. När jag frågar de som förespråkar förbuden om alternativen blir de därför svaret skyldig.

Nedskräpningen i haven måste minska. Men EU måste kunna diskutera svåra frågor utan att klåfingriga politiker förordar förbud och utfasningen av allt de inte gillar.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.