"Mitticity ska bli så blått som möjligt"

Karlstadsliv
PUBLICERAD:
Mellan den 5 och 11 november förvandlas Mitticity till en blå oas för att uppmärksamma Mustaschkampen, fighten mot prostatacancer.
– Vi vill synliggöra den här typen av cancer ännu mer då det faktiskt är Sveriges vanligaste cancerform, som dödar över 2400 män varje år, säger Håkan Florin, ordförande för Prostatacancerföreningen Värmland
Under vecka 45 färgar Prostatacancerföreningen i Karlstad hela Mitticity blått, för att uppmärksamma prostatacancer.

Mustaschkampen var från början en kampanj av Cancerfonden men sedan 2015 har kampen drivits av Prostatacancerförbundet.

– Vi i Värmland är en av Sveriges mest aktiva prostatacancerföreningar och i år drömmer vi om att samla ihop en miljon kronor, i förmån för cancerforskningen, säger Håkan.

I Karlstad har föreningen gått från dryga 200 till hela 600 medlemmar på fem år och i dag har de både en egen cykel och en egen bil.

För några år sedan fick föreningen låna Mitticitys scenområde för sin septemberkampanj men i år kör de med full kraft i november.

– Mitticity ska bli så blått som möjligt under den här veckan. Vi kommer anordna lunchmusik, ställa upp ett blått tält där man kan få möta oss i föreningen och hålla föreläsningar som handlar om mäns hälsa, berättar Håkan.

Anna Benson signerar sin bok, Den blå kokboken, kampanjledaren för Mustaschkampen kommer hela vägen från Stockholm för att föreläsa och på Fars dag, alltså på söndagen, underhåller Björn A. Ling på scenen.

Varför är det här eventet så viktigt?

– Män är överlag dåliga på att prata om hälsa och känslor. Vi håller på att bli bättre på det, men det är fortfarande ganska tabubelagt. Vi vill ändra på detta så att vi tillsammans kanske kan börja prata om, och upptäcka, den här cancertypen.

Håkan säger att majoriteten av de drabbade upptäcker sin sjukdom för sent, eftersom det inte finns några tydliga symptom.

– Jag talar av egen erfarenhet. Jag kände ingenting. Det upptäcktes av en slump.

Han önskar att män i Sverige kunde bli kallade för kontroller regelbundet, så som det är för kvinnor och bröstcancer.

– Vi måste få ett stopp på detta. Att 2400 män dör varje år är inte okej. Så ska vi inte ha det här i Sverige. Men vi kan förhoppningsvis få ett stopp på det.

REKOMMENDERAT FÖR DIG