• idag
  9 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bättre företagsvillkor skapar fler jobb

Debatt
PUBLICERAD:
I Sverige måste det därför vara lika självklart att vara anställd som att vara självanställd. Det börjar givetvis redan i skolan, där Ung Företagsamhet har en mycket viktig roll, skriver Arman Teimouri.
Foto: Tommy Andersson
Dagens strikta arbetsrätt gör det riskfyllt att anställa och svårt att behålla nyckelpersoner i dåliga tider för små och medelstora företag, skriver Arman Teimouri.

Om hela Sverige ska leva måste det finns jobb. Som liberal och tidigare företagare vet jag att bättre företagsvillkor skapar fler jobb. Fler jobb i växande företag betyder ökade skatteintäkter, vilket i sin tur finansierar exempelvis vår gemensamma välfärd. Förutom ökade skatteintäkter betyder växande företag nya livschanser för individer och minskat utanförskap.

I Sverige måste det därför vara lika självklart att vara anställd som att vara självanställd. Det börjar givetvis redan i skolan, där Ung Företagsamhet har en mycket viktig roll. Samtidigt måste det börja i ännu tidigare ålder. Den svenska normen säger att du ska vara anställd och frågar du vilken femåring som helst är inte företagare det som ligger top of mind, om du möjligtvis inte är en del av en företagarfamilj. Normer är till för att brytas och denna norm är något vi måste krossa snarast.

För att skapa växande företag behöver vi först och främst se till att minska företagens regelbörda. I en undersökning från 2017 svarade över 60 procent av företagen att de upplever regelkrångel som en av de viktigaste frågorna att hantera. Hela 64 procent svarar att regelbördan har blivit tyngre än jämfört med för två år sedan. Dessutom har Sverige tappat i den internationella rankingen över de senaste åren. Det är dags att vi gör slag i saken och startar ett aggressivt förenklingsarbete. Inte imorgon, utan redan i dag.

Välfärdssystemet kan inte basera sig på att man delar in medborgarna i ett a- och ett b-lag, där löntagare erbjuds bättre skydd än den som väljer att skapa ett välfärdsskapande företag. Dagens arbetsmarknad kräver tydliga och generella regler som värnar samtliga medborgare. Systemen för exempelvis sjukpenning, arbetslöshetsförsäkring och föräldrapenning måste likställas mellan företagare och anställda.

Svensk arbetsmarknad gynnar personer som varit anställda länge. Dagens strikta arbetsrätt gör det riskfyllt att anställa och svårt att behålla nyckelpersoner i dåliga tider för små och medelstora företag. Vi vill därför ändra turordningsreglerna så att kompetens ska avgöra vem som behöver lämna arbetsplatsen – inte hur länge en anställd har arbetat. Parallellt behövs ett ökat arbetsrättsligt stöd för att förstärka omställningen för uppsagda personer. Därför vill Liberalerna införa en obligatorisk a-kassa och en avgift utbetald från arbetsgivaren till arbetstagaren när denne sägs upp på grund av arbetsbrist.

För oss liberaler är företagandet både ett uttryck för individens möjlighet att förverkliga sina drömmar och en grundförutsättning för vårt gemensamma samhällsbygge. Det är genom företagens möjlighet att växa som jobb skapas. Genom att minska företagens regelbörda, se till att systemen för exempelvis sjukpenning, arbetslöshetsförsäkring och föräldrapenning likställs med att vara anställd och en moderniserad arbetsrätt så skapar vi trygghet för företagare och anställda, ett starkare företagsklimat och framför allt fler jobb.

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.