Anders Knape har fått tungt Europauppdrag

Publicerad:
Karlstadsmoderaten Anders Knape är nyvald ordförande i Europarådets kommunalkongress. “Jag är glad och ödmjuk inför uppdraget”, säger han i ett pressmeddelande. Foto: Candice Imbert

Karlstadsbon och moderaten Anders Knape har valts till ordförande för Europarådets lokala och regionala församling.

Enligt ett pressmeddelande blir Anders Knape förste svensk på uppdraget att leda den lokala och regionala nivåns arbete i Europarådet när det gäller mänskliga rättigheter, självstyrelse och rättssäkerhet.

– Jag är glad och ödmjuk inför uppdraget. Europarådets lokala och regionala kongress är en demokratins väktare som ytterst ska säkerställa att medborgarna kan leva och verka i fungerande demokratier. Det kräver respekt för mänskliga rättigheter och ett starkt lokalt och regionalt självstyrelse, säger Anders Knape, enligt pressmeddelandet.

Samarbetsorgan

Europarådets kommunalkongress, som den kallas, finns till för samarbete mellan lokala och regionala förvaltningar. Kongressen jobbar med politiskt samarbete och övervakning av den demokratiska utvecklingen lokalt och regionalt. Den övervakar även vissa lokala och regionala val. Kongressen har 648 ledamöter, hälften ordinarie och hälften suppleanter. Sverige har tolv representanter, som är lokalpolitiker.

Anders Knape har, enligt pressmeddelandet, varit medlem av kongressen sedan den bildades 1994 och har varit en aktiv rapportör bland annat om demokratin på lokal nivå i Turkiet och om medborgarinflytande. Det sistnämnda ledde till att antalet kvinnor i kongressen ökade.

Anders Knape har lång politisk erfarenhet och är för tillfället ordförande för kommunfullmäktige i Karlstad och vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting.

Europarådet är en mellanstatlig samarbetsorganisation med 47 medlemsländer. Rådet kan utforma rekommendationer och diskutera samarbete på olika områden, men fattar inga beslut som är bindande för medlemsländerna.

Artikeltaggar

Anders KnapeEuroparådetKarlstadPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare