Hoppcentret i Karlstad lyfter friidrottslandslaget

Publicerad:

I regi av Svenska Friidrottsförbundet har Karlstad Kommun, Karlstad universitet och Värmlandsidrotten fått chansen att starta ett prestationscentrum i hopp för landslaget. Under helgen anordnas den första “hoppträffen” med en god uppslutning inkluderat flertalet världsstjärnor.

Längdhopperskan Malin Malmbrandt slipar på sin löpteknik under lördagens förmiddagsträning.
Längdhopperskan Malin Malmbrandt slipar på sin löpteknik under lördagens förmiddagsträning. Foto: NWT Simon Karlén

Hela 70 personer, inkluderat tränare, gästar under helgen Våxnäshallens friidrottsbanor för att ta del av gemensam träning och gruppaktiviteter arrangerat av det nationella hoppcentret. Grenarna som är inbjudna är friidrottens hoppgrenar d.v.s. längdhopp, tresteg, höjdhopp och stavhopp. På plats finns stjärnor i världsklass så som svenska rekordhållerskan i stavhopp Angelica Bengtsson, längdhopperskan Khaddi Sagnia och IF Götas senaste förvärv Erica Jarder. Även förbundskapten Karin Torneklint är på plats och bevakar helgens händelser.

– Efter klartecken att starta prestationscentret så har stor del av tiden gått till att via kontakt med de aktiva och ledare ta reda på vad de tycker är viktigt att fokusera på under dessa träffar. Det verkar ha funkat eftersom många är här idag, säger hoppcentrets chef Anders Møller.

Gemenskapen är väldigt viktig

Den gemensamma träningen är till för att kunna ta lärdom av varann, få lite tekniska tips och råd för att kunna utvecklas. Den individuella fysiska träningen hamnar ofta i centrum hemma i respektive klubb men en hoppträff ger upphov till en annan gemenskap.

– Svensk friidrott mår bra av träffar som denna. Här kan nya kontakter knytas och vi kan bygga upp vår idrott genom att jobba tillsammans. Gemenskapen är oerhört viktig och sporrande, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Föreläsning med Olympisk mästare

Under fredagskvällen gästades landslagsgänget av den olympiske mästaren i tresteg Christian Olsson som höll i en inspirationsföreläsning. Även Olsson poängterade vikten av en god gemenskap vilket var något Angelica Bengtsson snappade upp.

– Jag har varit med på många landslagsträffar inom hopp tidigare men inte på någon med en så god uppslutning. Det är kul att alla olika grengrupper kan ha träffar tillsammans. Vi blir liksom en familj och det betyder mycket, säger en nöjd Bengtsson.

Fortsättning följer

Meningen är att Karlstad även i framtiden kommer arrangera liknande träffar inom hopp för friidrottslandslaget.

– Efter helgen tar vi nya tag igen men ny planering för nästa träff. Målet är att kunna vara en bidragande faktor till att fler fortsätter sin elitsatsning och att så många så möjligt ska nå sin absoluta maxnivå som friidrottare, säger Møller.

Vidare under helgen kommer Karin Torneklint föreläsa och informera om nästa års uttagningar till U20-EM i Borås, U23-EM i Gävle och VM i Doha, Qatar.

Artikeltaggar

Anders MøllerAngelica BengtssonChristian OlssonErica JarderFriidrottHoppcenterIF GötaKarin TornelintKarlstadKhaddi SagniaSportSvenska friidrottsförbundetVärmlandsidrotten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare