Replik: De vetenskapliga författarna har det sista ordet i IPCC

Debatt
PUBLICERAD:
IPCC: s första ordförande var från 1988 till 1996 den svenska meteorologen Bert Bolin, skriver Gottfried Klein.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Utskottets huvuduppgift är att samla de vetenskapliga grunderna och det globala läget för forskning om effekterna av klimatförändringarna och dess risker samt strategier för minskning och anpassning och utvärdera dem ur vetenskaplig synvinkel, skriver Gottfried Klein.

Svar till Sture Åström (NWT 25/10).

Innan klimatkonferensen i Katowice kräver Europaparlamentet att koldioxidutsläppen ska minskas med 55 procent år 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Även Kronprinsessan Victoria känner ”mycket oro om klimatet”. (DN 26/10.)

Der är allt ”nonsens” för Sture Åström. Han vill plocka billiga poäng och försöker misskreditera FN:s klimatpanel. Men tydligen vet han inte särskild mycket om denna FN-organisation, dess uppgift och dess arbetssätt. Han menar att klimatpanelen styrs av politiker och minister, ”som inte kan naturvetenskap” och lägger till: ”De baserar sina spådomar om framtiden på ’klimatmodeller’ och datorsimuleringar.”

Jag var tveksam om jag skulle svara överhuvudtaget, men sedan tänkte jag att NWT:s läsare och prenumeranter har en rätt att höra sanningen om denna viktiga organisation som tar hand om jordens, d v s våra barn och barnbarns, framtid.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) är en mellanstatlig institution för att sammanfatta den vetenskapliga forskningen om klimatförändringen för beslutsfattare utan att ge rekommendationer för åtgärder. Platsen för IPCC-sekretariatet är beläget i Genève (Schweiz). 195 regeringar är medlemmar i IPCC. Dessutom är mer än 120 organisationer registrerade som observatörer av IPCC.

IPCC själv bedriver ingen forskning. Utskottets huvuduppgift är att samla de vetenskapliga grunderna och det globala läget för forskning om effekterna av klimatförändringarna och dess risker samt strategier för minskning och anpassning och utvärdera dem ur vetenskaplig synvinkel. För detta ändamål kallar IPCC till tusentals forskare från hela världen. Dessa förbereder IPCC: s "framstegsrapporter". Hittills har IPCC publicerat fem lägesrapporter och mer än tio specialrapporter samt riktlinjer för produktion av växthusgaser.

IPCC: s vetenskapliga framstegsrapporter anses vara de mest trovärdiga och välgrundade i vetenskapen om den vetenskapliga, tekniska och socioekonomiska läget för klimatforskning och dess förändringar och hur man hanterar dem. Organisationen tilldelades Nobels fredspris 2007 tillsammans med USA:s tidigare vicepresident Al Gore. IPCC: s första ordförande var från 1988 till 1996 den svenska meteorologen Bert Bolin.

De vetenskapliga författarna har det sista ordet, eftersom de bestämmer om de formuleringar som föreslagits av regeringarna är korrekta. Plenarsammanträdet håller med den allmänna rapporten, inklusive sammanfattningen. Genom denna process erkänner regeringarna det vetenskapliga beviset på IPCC-rapporterna. (Källa:Wikipedia)

Gottfried Klein

Svanskog

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.