Hoppa till huvudinnehållet

Nytt minoritetsstyre i Karlstad men samma politik

Publicerad:
Vi socialdemokrater lovar inget passivt stöd och de styrande partierna har bara 28 av 61 mandat i Karlstads kommunfullmäktige. Vi påminner om principen att de som styr bär ansvar för att få igenom sina förslag, skriver Linda Larsson med flera.
Vi socialdemokrater lovar inget passivt stöd och de styrande partierna har bara 28 av 61 mandat i Karlstads kommunfullmäktige. Vi påminner om principen att de som styr bär ansvar för att få igenom sina förslag, skriver Linda Larsson med flera. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi står för ett innovativt, kreativt och modernt ledarskap med sikte på ett Karlstad som håller ihop och möter framtidens utmaningar tillsammans, skriver Linda Larsson med flera.

Det nygamla blågröna styret i Karlstad har presenterat sin programförklaring för den kommande mandatperioden. De lyfter fram sin erfarenhet av att ha styrt kommunen de senaste åtta åren och de betonar att de har uppbådat ny energi för att leda Karlstad in i 2020-talet. Deras erfarenhet avser dock majoritetsstyre och de lägger väldigt lite kraft på att beskriva det svåra politiska läge som nu råder i kommunen till följd av att de valde ett minoritetsstyre trots att det fanns goda förutsättningar för en stark majoritet.

Vi socialdemokrater lovar inget passivt stöd och de styrande partierna har bara 28 av 61 mandat i Karlstads kommunfullmäktige. Vi påminner om principen att de som styr bär ansvar för att få igenom sina förslag. Det står heller inget om behovet av en ny vision och en ny färdriktning för Karlstad, nu när kommunen närmar sig 100 000 invånare. Det står inget om Karlstads framtida roll i Värmland och Sverige, nu när en ny regionbildning sjösätts och Värmland står inför stora utmaningar. I programförklaringen nämns inte hur Örebro drar ifrån Karlstad i befolkningsstatistiken, hur Växjö har ett mycket bättre företagsklimat eller hur många fler bostäder Västerås färdigställer.

Det står inget om hur man ska tackla den ökade ojämlikheten i vår kommun. Hur man ska minska hälsoklyftorna, inkomstskillnaderna och betygsgapen mellan människor, elever och bostadsområden. Inget om hur man ska säkerställa att alla barn och ungdomar klarar skolan och får ta del av kostnadsfria kultur- och idrottsaktiviteter. Det står däremot att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare samtidigt som den styrande minoriteten säger nej till vårt förslag om att avveckla de delade turerna inom vård och omsorg och de lägger mindre pengar på skolan än vad vi socialdemokrater gör.

Minoritetens företrädare skriver att man ska fokusera på ordning och reda i kommunens ekonomi. Detta samtidigt som det kommer larmrapporter om kommunens prognosticerade resultat för 2018. Det är också allmänt känt att kommunen har klarat sin ekonomi de senaste fyra åren med hjälp av stora statsbidrag från den socialdemokratiskt ledda regeringen. Hur det blir med sådana statliga medel framåt är högst oklart med tanke på det nationella politiska läget.

De skriver att man ska bygga bostäder i våra mindre tätorter, bostäder som är anpassade för äldre personer. Det är ett vallöfte som vi har hört ifrån den borgerliga sidan förut. Facit är ju en skriande bostadsbrist i hela kommunen och inte minst i våra mindre tätorter där det i princip inte har byggts överhuvudtaget.

De blågröna skriver också om trygghet men den enda trygghet vi kan notera är de styrandes trygga hörn. Att det är enklare och bekvämare att fortsätta som tidigare istället för att göra en ordentlig nystart.

Vi socialdemokrater gick till val på högre ambitioner och en ny färdriktning för Karlstad. En tydlig agenda för bättre skolresultat, ökad jämlikhet, fler i arbete och en hållbar utveckling i linje med Agenda 2030. Vi står för ett innovativt, kreativt och modernt ledarskap med sikte på ett Karlstad som håller ihop och möter framtidens utmaningar tillsammans. Vi kommer att bedriva ett intensivt och konstruktivt oppositionsarbete som inte ger den blågröna minoriteten en lugn stund de kommande fyra åren.

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Karlstad

Linda Larsson

Anders Tallgren

Anna Dahlén Gauffin

Christian Norlin

Emma Andersson

Kenneth Svensson

Pernilla Edman

Ferman Brodrej

Artikeltaggar

Anders TallgrenAnna Dahlén GauffinChristian NorlinDebattEmma AnderssonFerman BrodrejKarlstadKarlstads kommunKenneth SvenssonLinda LarssonPernilla EdmanSocialdemokraterna