Nu strömmar Klarälven igen

Publicerad:
Efter extremt låga vattennivåer i Klarälven är nu trenden bruten och en stigande kurva har påbörjats. Foto: Helena Karlsson

Den senaste tidens nederbörd har gett Fortum möjlighet att öka tappningen i Klarälven. Efter den torra sommaren sjönk älven i Karlstad så pass att den var nere och konkurrerade med rekordlåga 44.02 meter, som NWT tidigare rapporterat. Den nedåtgående trenden är nu bruten och under torsdagen kunde man på Sundsta notera vattennivån till 44.22.

Claes Kjörk är ansvarig för vattenregleringen på Fortum och kan med glädje konstatera att trenden är bruten.

– Läget efter nederbörden har gjort att vi kunnat öka tappningen framför allt i Höljes och tids nog kommer det att hjälpa till att få vattennivån i Klarälven att stiga på flera håll, säger han.

– Om man utgår från Karlstad så kan man säga att vi har ökat tappningen till 100 kubik, från förra veckans 60. Vattennivån i Karlstad styrs dock till större delen av Vänern. Vänern sjönk under den torra sommaren och en så stor sjö tar tid att fylla på.

“Nu har vi vatten så vi klarar oss även om det blir kallt och torrt i vinter”, säger Kjörk.
“Nu har vi vatten så vi klarar oss även om det blir kallt och torrt i vinter”, säger Kjörk. Foto: Helena Karlsson

Kommer ta tid

Flödet i Klarälven är nu tillbaka till det som inom ramen kallas för normalt under höstperioden. Det kommer dock dröja innan sandbankerna som pryder centrum måste börja kippa efter andan.

– Norr om Höljes har det kommit en del snö som ligger kvar och vi räknar med att det smälter av långsamt resten av denna och nästa vecka. Nu har också prognoserna visat mindre regn än tidigare så med mindre vatten kommer det också att ta lite tid innan man kan se någon dramatisk skillnad.

Ökad strömning

Däremot kommer man kunna se en ökad strömning och passerar man Forshaga och uppåt så ser vattennivån redan “normal” ut i dagsläget, enligt Kjörk. Dessutom har vattenmagasinet i Höljesdammen fyllts upp sånär som på en halvmeter.

– Ja nu har vi vatten så vi klarar oss även om det blir kallt och torrt i vinter. Vi analyserar läget varje dag och följer förändringarna. I dagsläget har vi precis tagit oss ur ett extremt läge med för lite vatten och nu måste vi släppa på nog mycket vatten för att inte älven ska frysa på en för låg nivå. Vi vill inte ha några isproppar som ställer till problem för oss.

Det kommer dröja innan sandbankerna måste börja kippa efter andan.
Det kommer dröja innan sandbankerna måste börja kippa efter andan. Foto: Helena Karlsson

Nu kommer tappningen fortsätta i samma takt tills vidare och ytterligare nederbörd är något som glatt tas emot av Kjörk.

– Ser vi att risken ökar för något extremt så är vi förberedda och anpassar oss för den situation vi hamnar i, säger han.

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumKarlstadMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare