Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Sveriges papegojkommun

Publicerad:
Halsbandsparakit, här i Sundsvall, har nu siktats i Sunne.
Halsbandsparakit, här i Sundsvall, har nu siktats i Sunne. Foto: Helena Paulsson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om fåglarna räddas ser Byrån potential för Sunne att bli Sveriges svar på flera europeiska storstäder där papegojor etablerats som ett skadedjur.

I Sunne kommun har två halsbandsparakiter siktats. Om de förökar sig är risken att den lokala faunan hotas, vilket föranledde Naturvårdsverket att besluta om skyddsjakt på papegojorna. En privatperson protesterade, men fick inget gehör hos förvaltningsrätten i Stockholm.

Ett tips till fåglarnas beskyddare kan i stället vara att samla stöd i en Facebookgrupp, vilka i andra jaktbeslut fått talerätt. Om fåglarna räddas ser Byrån potential för Sunne att bli Sveriges svar på flera europeiska storstäder där papegojor etablerats som ett skadedjur – men åtminstone ett färgglatt sådant.

SVT önsketänker i USA

Det amerikanska mellanårsvalet den 6 november närmar sig, och som brukligt rapporterar SVT från valrörelsen. I ett inslag i Agenda (21/10) riktas särskild uppmärksamhet mot senatorsvalet i Texas, där Demokraternas ”Beto” O’Rourke beskrivs som ett stjärnskott med alla möjligheter att segra i den annars konservativa delstaten.

Faktum är dock att Republikanernas Ted Cruz har ett betydligt större stöd i mätningarna, vilket SVT erkänner först i slutet av inslaget. Med sådana knappa försök att erkänna och skildra de politiska tongångarna i väljarkåren är det inte konstigt att public service så ofta förvånas av valresultaten i USA.

99 EU-ballonger

Den 24 oktober röstade Europaparlamentet, i sin ständiga strävan efter fred, för att förbjuda vissa engångsartiklar i plast. Bland annat de plastpinnar som ballonger kan sitta på, vilket är särskilt kontroversiellt eftersom alternativa material till just ballongpinnar, såsom trä och bambu, redan är förbjudna av EU.

Detta bör dock inte hindra skeptiska politiker från att hålla både ballongen och humöret uppe. Hos SD torde det exempelvis finnas en hel del järnrör att fästa ballongerna på – det finns således ingen anledning att anklaga EU för att förstöra festen.

Männens Miljöparti

Gustav Fridolin meddelar att han slutar som språkrör för Miljöpartiet. Eftersom partiet ska ha ett på pappret jämställt ledarskap innebär det att Fridolins efterträdare måste vara en man – oavsett om det finns mer kompetenta kvinnor som skulle platsa på posten. Den skoningslösa könskvoteringen skapar även frågetecken kring de som identifierar sig som könlösa – kan de konkurrera om båda språkrörsplatserna, eller inga alls?

Miljöpartiets tro på grupprepresentation skapar dessutom orättvisa gentemot väljarna, som är betydligt fler kvinnor än män. Men partifädernas avsikt var kanske inte att få fram kvinnor utan snarare att garantera manlig representation i det kvinnodominerade partiet.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Bubbel från ByrånEUEuropaparlamentetGustav FridolinMiljöpartietSigneratSunneSvenska NyhetsbyrånSVTTed Cruz