Att säga nej är omtanke – köp inte ut alkohol!

Debatt
PUBLICERAD:
Som äldre syskon eller kompis kan ett nej både betyda en utebliven påse med sprit, men också förmedla omtanke och göra dig till en förebild, skriver Magdalena Gerger och Josefin Dahlberg.

Snart är det Halloween och allhelgonahelg – en tid som rymmer många olika saker. Barn som ber om godis och unga som festar. Roliga utstyrslar och skrämmande masker. Glädje och skräck. Halloween och höstlovet är även ett tillfälle då många ungdomar dricker alkohol – kanske för allra första gången.

Sifo har nyligen, på uppdrag av Systembolaget, gjort en undersökning med unga vuxna i åldern 20-28 år. Av de unga som har ett syskon eller kompis som är under 20 år tror över hälften (52 procent) att någon av dessa tonåringar kommer försöka få tag på alkohol inför Halloween eller höstlovet.

Magdalena Gerger, vd för Systembolaget.
Foto: Systembolaget

Vi vet också sedan tidigare att det ofta är en annan ung person som köper ut till tonåringen – en äldre kompis eller ett syskon till exempel. Fyra av tio i undersökningen (38 procent) uppger att de någon gång köpt ut alkohol till en person under 20 år.

Sex av tio tror att unga vuxna köper ut till yngre kompisar, syskon och flickvän/pojkvän för att det är bättre än att okända personer köper ut. Tron att man skyddar tonåringen genom att köpa ut är alltså det som flest anger som anledningar till varför unga vuxna köper ut alkohol.

Men man missar något viktigt. Att det visst spelar roll att säga nej till att köpa ut. Siffror från CAN visar att varannan 16-åring skulle avstå från att försöka få tag på alkohol om de inte fick den från någon de känner. Hälften skulle alltså stanna där. Ditt nej har betydelse.

Josefin Dahlberg, influencer och författare.
Foto: Systembolaget

Och förutom att du inte förser tonåringen med alkohol så handlar ett nej också om värderingar. Som äldre syskon eller kompis kan ett nej både betyda en utebliven påse med sprit, men också förmedla omtanke och göra dig till en förebild. Om inte just i den stunden, så kanske lite längre fram. Som förälder innebär det inte enbart att vinflaskan inte räcks över. Det visar också vad du står. Det signalerar att du sätter gränser för att du bryr dig.

De som dricker för första gången i mycket ung ålder har en högre alkoholkonsumtion som vuxna och löper större risk att utveckla ett riskbruk. Därför är det viktigt att försöka se till att alkoholdebuten inte sker tidigt. Även om det kan låta motsägelsefullt – ibland ligger det mer kärlek i ett nej än i ett ja.

När det handlar om tonåringar och alkohol så kan det snabbt gå från festligt och roligt till en livs levande skräckfilm. Låt oss hjälpas åt att se till att årets Halloweenfirande får handla mer om glädje än om skräck.

Magdalena Gerger

Vd, Systembolaget

Josefin Dahlberg

Influencer och författare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.