Pirrigt men coolt att intervjua prins Carl Philip

Publicerad:
Pirrigt men kul. Minibladets reportrar Julia Moström, Bilal Demiri, Theo Thayaparan, My Olvenius och Freja Antonsson var först ut att intervjua prins Carl Philip när han invigde Dysleximässan i Karlstad i förra veckan. Foto: Helena Karlsson

Läskigt, coolt och jättekul!

I förra veckan var Minibladets reportrar Julia Moström, Bilal Demiri, Theo Thayaparan, My Olvenius och Freja Antonsson först ut att intervjua prins Carl Philip när han invigde Dysleximässan på KCCC i Karlstad.

Det är ett gäng rutinerade skribenter som till vardags går i årskurs 3 och 5 på Fredricelundsskolan i Karlstad. Eleverna i klasserna har skrivit och fotat för Minibladet flera gånger tidigare, men det här uppdraget var lite speciellt. Minst sagt.

Många ville få chansen att träffa prinsen och prinsessan så lotten fick avgöra i klass 3, eleverna i årskurs 5 fick skriva en motivering till varför just de skulle få uppdraget.

Prins Carl Philip har själv dyslexi, läs- och skrivsvårigheter, och är beskyddare av Dyslexiförbundet.

Väl förberedda

För att kunna ställa bra frågor under en intervju gäller det att förbereda sig väl, det vet Minibladets reportrar. Eleverna har läst på rejält om dyslexi och hur det kan påverka livet.

– Alla elever i klasserna var med och skrev frågor, berättar lärarna Kristina Mellring och Madeléne Stafshede.

Eleverna i trean övade också med hjälp av teater.

– Fröken låtsades att hon var Carl Philip och så fick vi ställa frågor, berättar My Olvenius och Freja Antonsson.

Klass 5 har tränat på hur man skriver intervjufrågor och reportage i Minibladets reporterskola.

Eftersom alla journalister på plats ville prata med prinsen och prinsessan var tiden för var och en begränsad. Hovets presschef hade informerat eleverna om att de fick ställa max fem frågor.

På plats i god tid

Minibladets reportrar var på plats i KCCC i god tid före prinsparet. De lyssnade på invigningstalet och sedan tog de rygg på den församlade presskåren. Under presskonferensen var det Freja Antonsson som fick ställa den första frågan av alla reportrar som var där.

– Vi stod på en lång rad. Jag stod längst ut på ena kanten och fick börja, säger hon. Det var pirrigt, men när man ställt sin fråga kunde man andas ut.

Hälsade på prinsen

Julia, Bilal, Theo, My och Freja kände sig väl mottagna av prinsparet.

– De var snälla och gav oss tid. Innan vi började ställa frågor gick prinsen fram och hälsade på oss, säger Julia Moström.

Efter frågestunden antecknade de svaren på sina frågor. Läraren Kristina Mellring filmade utfrågningen och efteråt har de sett på filmen flera gånger för att inte missa några detaljer i svaren.

Lärarna Madeléne Stafshede och Kristina Mellring passade på att ta bilder och spela in intervjun med prinsen. Minibladets reportrar Bilal Demiri, Julia Moström och Theo Thayaparan (på bilden) stod på rad tillsammans med My Olvenius och Freja Antonsson.
Lärarna Madeléne Stafshede och Kristina Mellring passade på att ta bilder och spela in intervjun med prinsen. Minibladets reportrar Bilal Demiri, Julia Moström och Theo Thayaparan (på bilden) stod på rad tillsammans med My Olvenius och Freja Antonsson. Foto: Peter Bäcker

Kluriga frågor

Frågorna var inte helt enkla att svara på för prinsen.

– När vi frågade "Vad skulle du välja: Att aldrig mer få äta av din favoriträtt eller bli av med din dyslexi?", tänkte han efter en lång stund, berättar de.

Eleverna passade också på att ta bilder ihop med prinsparet och landshövdingeparet, och besöka mässan.

– Det var den bästa dagen i mitt liv! Man fick se massa spännande saker under skoltid – och äta godis, säger Theo Thayaparan.

Skrivsugen

Det gav också mersmak åt skrivandet.

– Förut skrev jag inte så mycket, men det kommer jag nog göra nu, säger Bilal Demiri som gjort en artikel tillsammans med klasskompisen Julia Moström.

– Vi skriver om hur det var och svaren på de frågor som vi ställde.

Freja, Theo och My gör en egen artikel med sina tre frågor.

Bilals och Julias artikel och mer om elevernas möte med prinsen kan du läsa om på sidan 27 i lördagen NWT.

Fler artiklar om dyslexi

Under de följande veckorna blir det mer om dyslexi i Minibladet. Eleverna i femman och trean kom nämligen på en massa kloka frågor till prins Carl Philip som de aldrig fick chansen att ställa under presskonferensen.

– Vi ska mejla de övriga frågorna till honom och han har lovat att svara, berättar de.

Fotnot: Minibladet publiceras varje lördag i NWT dessutom kan man läsa det på minibladet.se. Julia Moströms och Bilal Demiris artikel ligger även på Karlstads kommuns hemsida karlstad.se/Nyheter/2018/oktober/minireportrar-intervjuade-prins-carl-philip/.

Artikeltaggar

FamiljMinibladet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare