Fågelsensation från Ural i Skoghall

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Här den ovanliga fågeln fotograferad av Dans kollega Thomas Carlsson.
Foto: Thomas Carlsson
Dan Norberg från Hynboholm utanför Karlstad blev på fredagen först att observera en rubinnäktergal i Sverige.
– Det är stort, riktigt stort, säger Dan som varit hängiven fågelskådare i drygt 50 år.

Det var i samband med att Dan tog en tur inne på sin arbetsplats, Stora Enso i Skoghall, som han fick syn på den ovanliga fågeln.

– Jag fick se en lite brun fågel som satt på marken vid en björk. Och då den vände sig om såg jag tydligt det röda bröstet med vita teckningar. Och när man hållit på så länge som jag vet man direkt att det är en rubinnäktergal.

Rubinnäktergalen är cirka 14–15 cm lång och har gråbrun ovansida och smutsvit undersida.

I Finland

Hanfåglar har en rubinröd strupe medan båda könen har tydliga, vita ögonbryns- och mustaschstreck. Arten häckar normalt i tajga med rik undervegetation i ett område som sträcker från Ural österut till Stilla havet.

– Den har observerats i Finland tidigare men aldrig i Sverige.

Dan Norberg blev först i landet med att få se en rubinnäktergal i Sverige.
Foto: Privat

Så snart Dan var på det klara med vad han sett rapporterade han observationen via det larmsystem som alla ornitologer använder sig av, och det dröjde därför inte länge förrän ett stort antal likasinnade fanns på plats för att om möjligt få en skymt av den ovanliga fågeln.

Grupper släpptes in

Problemet var bara att fågeln setts inne på en arbetsplats dit allmänheten normalt sett inte har tillträde.

En rubinnäktergal har för första gången siktats i Sverige. Fågeln på bilden har dock fotograferats i Kina av Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation.
Foto: Magnus Hellström

– Men Stora Enso skötte det väldigt bra och ordnade så att grupper om 10-15 personer kunde komma in på området. Det var väldigt, väldigt schysst måste jag säga. Och jag tror att alla utom en fick se fågeln också.

Vad är det då som kan ha fört den östliga gästen till Värmland?

– Det som brukar vara är om det blåst hårda ostliga vindar. Det har blåst en del men inte på senare tid, men det är förmodligen vindarna som gjort att den kommit hit. För en tid sedan hade vi även en ovanlig fågel i Tofta vid Ölmeviken – en nunnestenskvätta – och den har förmodligen också kommit hit för att det blåst.

Men vart har fågeln varit på väg egentligen?

– Den har förmodligen varit på väg ner till Kina. Den häckar i Uralbergen men flyttar åt sydost.

Eventuellt kommer Stora Enso att ordna så att fler intresserade under lördagen ska få möjlighet att se den ovanliga fågeln.

Rubinnäktergal

Rubinnäktergal, kalliʹope , Lusciʹnia calliʹope, art i familjen trastfåglar. Den är 14–15 cm lång och har gråbrun ovansida och smutsvit undersida. Hos hanen är strupen rubinröd. Båda könen har tydliga, vita ögonbryns- och mustaschstreck. Arten häckar i tajga med rik undervegetation från Ural österut till Stilla havet.

Källa: ne.se

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.