Hoppa till huvudinnehållet

Ansöker om utrivning av fyra dammar

Publicerad:
En av dammarna som Karlskoga Vattenkraft AB vill riva ut.
En av dammarna som Karlskoga Vattenkraft AB vill riva ut. Foto: Karlskoga Energi & Miljö

Karlskoga Vattenkraft AB ansöker om utrivning av fyra dammar i Filipstads kommun. Det handlar om regleringsdammarna i utloppen av Svartången, Gåstjärn, Storviggen och Skarpen.

Karlskoga Vattenkraft AB har ansökt om utrivningarna vid Vänersborgs tingsrätt, mark- och miljödomstolen.

– Vi har fått ett föreläggande från Länsstyrelsen i Värmland som är tillsynsmyndighet för de fyra dammarna Skarpen, Svartsången, Stora Viggen och Gåstjärn. Där saknar vi ett rättskraftigt tillstånd för verksamheten. Detta beror på att magasinen är så pass gamla och när de togs i bruk fanns ej några tillstånd att få. Ansökan om tillstånd till vattenverksamhet prövas av miljödomstolen, säger Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö AB, där Karlskoga Vattenkraft AB ingår.

Peter Jarl är marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö AB.
Peter Jarl är marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö AB. Foto: Per Lidell, Karlskoga Energi & Miljö

Det genomfördes ett samråd med länsstyrelsen den 5 oktober förra året. Den 23 oktober samma år skedde ett närboendesamråd.

– Av samrådsunderlagen framgick att bolaget har för avsikt att ansöka om lagligförklaring samt tillstånd för utrivning med kompletterande miljöåtgärder. Miljöåtgärder i vattendrag görs för att uppfylla Vattendirektivet (2000/60/EG) och syftar till att skydda och förbättra EU:s alla vatten. Enligt 11 kap. 19 § i miljöbalken ska tillstånd till utrivning normalt ges. Nu finns en kungörelse där vi ansöker om utrivning för att andra än de som varit kallade på samråd ska kunna få yttra sig.

Enligt Peter Jarl kommer inte vattennivåerna i berörda områden att påverkas.

– Vi har haft en övre dämningsgräns och en undre sänkningsgräns. Och nivåerna kommer att vara inom dessa gränser.

Berörda fastigheter

Utrivningen av regleringsdammarna berör följande fastigheter:

– Storviggens utlopp: Filipstad Kroppa 1:22 och 1:82.

– Svårtångens utlopp: Filipstad Kroppa 1:30, 1:22, 1:71, 1:116, 1:23 och 1:89, samt Filipstad Svartsången 1:4.

– Gåstjärns utlopp: Kroppa 1:22, 1:74 och 1:75.

– Skarpens utlopp: Filipstad Kroppa 1:88, 1:78, 1:22, 1:76, 1:87, 1:84, 1:83, 1:122 samt Storfors 1:10 och Skarphyttan Kroppa 1:87.

Företaget har lämnat miljökonsekvensbeskrivningar för samtliga projekt.

Den som vill lämna synpunkter med anledning av ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen måste göra det skriftligen till Vänersborgs tingsrätt, mark- och miljödomstolen, senast den 22 november.

Artikeltaggar

DammFilipstads kommunLänsstyrelsenMiljöMiljö- och byggnadsnämndenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.