• idag
  14 juli
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.6 mm
 • onsdag
  15 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Soulcalibur 6 - Skarpslipade svärdsstrider

Spel
PUBLICERAD:
Soulcalibur 6
PS4, Xbox One, Windows
Bandai Namco
Åldersmärkning: 16

Trots att fightingspel bara går ut på att slå varandra på truten, så är de förvånansvärt besvärliga för nybörjare. I alla fall för den som har tänkt sig att spela mot mänskligt motstånd online. För att bli riktigt bra på ett spel som Soulcalibur 6 räcker det inte med att du lär dig massor med knappkombinationer. Du måste också studera varje karaktärs rörelsemönster och klura ut fungerande taktiker mot dem. I det virrvarr av slag, sparkar och svärdshugg som är en vanlig match i Soulcalibur är det lättare sagt än gjort att hänga med.

För den som spelat Soulcalibur tidigare är det här sjätte spelet väldigt bekant. Det finns några nyheter, men en veteran lär kunna hoppa in och börja veva direkt, utan problem. Ett nytt tillskott är dock ett system där slagkämparna går in i ett slow motion-läge och försöker utmanövrera varandra med en varsin attack. I princip är det en brutalare variant av sten-sax-påse, och även om det drar ner tempot på matcherna så funkar det okej.

Om du inte vill klå folk i onlinematcher, eller spöa kompisarna i soffan, så kan du istället spela de två kampanjerna. Den ena är ett regelrätt storyläge, med ett narrativ bara en mor med extremt låga krav kan älska. Matcherna är roliga, men själva berättandet är en smärre plåga.

Bättre är då det andra kampanjläget. Där skapar du en egen karaktär, och kan under spelets gång välja mellan olika vapen för väldigt olika stilar – vissa svårare att bemästra än andra. Det är ett utmärkt sätt att komma in i spelet och hitta en favorit bland de många olika fightingstilarna, om inget annat.

Soulcalibur 6 är på det hela taget ganska så exakt vad man kan förvänta sig av ett spel i den här serien. Ett gediget och skarpslipat fightingspel om folk som vevar efter varandra med diverse tillhyggen. Det är mer av en teknisk knockout än en rejäl käftsmäll – men vinner gör det oavsett.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.