Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Klimatpanelen har oftast haft fel och har fel igen

Publicerad:
IPCC har förförts av tron på fantastiska datorprogram, som räknat fram den nya larmrapporten om framtiden, skriver Sture Åström.
IPCC har förförts av tron på fantastiska datorprogram, som räknat fram den nya larmrapporten om framtiden, skriver Sture Åström. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

IPCC baserar sina spådomar om framtiden på datorsimuleringar och ”klimatmodeller”. Många parametrar i beräkningarna måste gissas, eftersom man vet så lite om klimatet. Dessa gissningar gör resultatet meningslöst, skriver Sture Åström.

Svar till Gottfried Klein (NWT 18/10)

Liksom många andra tror Gottfried Klein på FN:s klimatpanel IPCC utan att fundera på dess trovärdighet. Den har larmat om allvarliga katastrofer i 30 år utan att någon inträffat. Vi har ett fullskaleprov sedan 1960-talet med en svag uppvärmning och mera koldioxid i luften:

Öknarna skulle växa, men har krympt, söderhavsöarna skulle översvämmas, men fler växer än krymper, isbjörnarna riskerade utrotning, men har ökat till 30 000, orkaner skulle bli fler, men har blivit färre, svälten skulle öka, men har minskat, googla ”flygbladet extenso”.

IPCC baserar sina spådomar om framtiden på datorsimuleringar och ”klimatmodeller”. Många parametrar i beräkningarna måste gissas, eftersom man vet så lite om klimatet. Dessa gissningar gör resultatet meningslöst, vilket dess egna experter påtalade 2001.

IPCC är ett organ för samarbete mellan FN:s 195 nationer. Deras politiker styr, men de kan inget om naturvetenskap. Det gäller också våra ministrar: Arktis isar skulle smälta bort enligt Karolina Skog den 19 mars i Göteborgs-Posten och Isabella Lövin den 1 september i Svenska Dagbladet. Men isbildningen på Grönland ökade i år med 150 kubikkilometer. På havet växer isen nu lika fort som de senaste fyra åren.

IPCC har förförts av tron på fantastiska datorprogram, som räknat fram den nya larmrapporten om framtiden. Den saknar kontakt med verkligheten: Bronsåldern var två grader varmare utan klimatkatastrof. Tvärtom var den en rik högkultur.

Larmen hänger på tron att koldioxiden styr klimatet. Men det finns inga bevis. IPCC tolkar sina odugliga modeller så att 1900-talets uppvärmning ”inte kan förklaras” utan påverkan från fossila bränslen. Det belyser deras brist på kunskap om solen och brist på fantasi.

Nu finns mätningar i planeternas atmosfärer, som tydligt visar att halten koldioxid inte påverkar marktemperaturen. Den avgörs av atmosfärens massa och gravitationen, googla ”atmosfärens tjocklek”. Larmrapportens krav på ”gigantiska insatser” för att minska halten koldioxid i luften är alltså nonsens, vilket även gäller rapporten.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Artikeltaggar

DebattIPCCIsabella LövinKarolina SkogKlimatSture Åström