Enklare utbyte av journaler

Publicerad:
Under 2019 ska förhoppningsvis alla Värmlands kommuner kunna dela med sig av information om brukare och patienter till andra vårdgivare. Foto: Jessica Gow/TT

En äldre person kommer till akuten från sitt äldreboende. På akuten kan inte läkaren se vad hemsjukvården gjort.

– De fick ta nya prover och jag fick själv berätta vad far hade fått för diagnos. Det verkar helt orimligt, säger en anhörig till NWT.

Under nästa år ska Nationell patientöversikt kunna användas av alla Värmlands kommuner.

Landstinget i Värmland delar så mycket som är tillåtet och tekniskt möjligt ur sina journaler med kommuner och andra vårdgivare via tjänsten Nationell patientöversikt.

När en patient övergår från kommunal vård till landstingsvård gäller inte samma öppenhet, ännu.

Landstinget är anslutet till en tjänst som heter Nationell patientöversikt, som gör det möjligt att dela information från olika journalsystem.

Journal på nätet

– Det är samma teknik som ligger bakom att man kan läsa sin journal på nätet, säger Göran Karlström, ansvarig för landstingets vårdinformationssystem.

När en patient akut lämnas över från kommunal vård till landstinget meddelas i normalfallet anledningen till att man söker vård.

– Om det är en patient som långsamt blir sämre finns det möjlighet att öppna ett vårdplaneringsärende och dela information via det systemet, säger Göran Karlström.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har även kommuner möjlighet att ansluta sig till Nationell patientöversikt.

Läsa men inte skriva

I nuläget har alla värmländska kommuner möjlighet att läsa det som landstinget delar om patienten godkänt det.

- Ett mål är att vara igång under 2019, säger Rolf Åström utvecklingsledare e-hälsa i Region Värmland.

Målet är att vården ska bli både effektivare och av bättre kvalitet.

– Det är intressant också ur ett brukarperspektiv där det kan bli möjligt för anhöriga att följa vad som händer med patienten, säger Rolf Åström.

Nu pågår arbetet med att få tekniken på plats och att bestämma vilken typ av information som ska delas.

– Det ska också till en laganpassning. Socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen är inte riktigt överens, säger Rolf Åström.

Nationell patientöversikt
Nationell patientöversikt, NPÖ, gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos landsting, kommuner och privata vårdgivare i hela landet. Källa: vårdguiden.se

Artikeltaggar

Göran KarlströmLandstingetNyheterRolf ÅströmSjukvårdVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare