Hoppa till huvudinnehållet

Självmord är vanligast i Värmland

Publicerad:

Förra året tog 51 värmlänningar sitt liv. Det är en ökning med 18 personer jämfört med 2016 och det innebär att Värmland har den högsta självmordsfrekvensen i landet.

Värmland har en nollvision för självmord och ett delmål är att antalet självmord ska minska med hälften mellan 2015 och 2020. Det innebär att under 2020 ska högst 20 personer ta sitt liv.

Men förra året tog 51 värmlänningar sitt liv, 37 män och 14 kvinnor, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Det är en ökning med 18 personer sedan 2016 och den högsta siffran sedan 2009.

Värmland har nu det högsta antalet självmord per 100 000 invånare av alla län i hela landet, med 18,22, enligt Socialstyrelsen. Siffran är ungefär dubbelt så hög som i de län med lägst andel självmord.

"Allt känns bara tomt och väldigt svart"Så tar vården emot den som försökt ta sitt liv

Fredrik Larsson (M) är landstingsstyrelsens ordförande och säger:

– Det är väldigt tråkiga siffror. Jag tror att ett antal insatser som vi beslutat om har kommit igång först under 2018. Det här är ett väldigt långsiktigt arbete.

Behöver det tillföras mer resurser?

– Nej, men vi måste hitta ett bra sätt att arbeta och visionen är en viktig målbild. Generellt finns det förstås alltid skäl att omvärdera det vi gör, säger Fredrik Larsson.

Oklar orsak

Bengt Stenström är regional samordnare för suicidprevention i Värmland och vet inte ännu varför självmorden ökade mellan 2016 och 2017.

– Vi måste analysera de här siffrorna riktigt ordentligt och se om det finns något mönster. Vissa år har till exempel konjunkturen varit dålig, men så var det inte 2017.

Insatser görs redan för att få ner antalet självmord. I början av nästa år fortsätter en utbildning för kommun- och landstingsanställda i att förebygga självmord och kommer då att ha omfattat 1 500 personer.

Värmland ingår också i två olika forskningsstudier.

– I den ena ska vi titta på dem som inte har haft kontakt med psykiatrin sista tiden i livet. Har de haft andra vårdkontakter, vad bestod de i och har man missat någonting då?

Det här projektet pågår vid Lunds universitet. Den andra studien handlar om maskulinitetsnormer och pågår vid Karlstads universitet.

– Det är en så stor andel medelålders och äldre män som tar sina liv, så en tes vi har är att maskulinitetsnormen påverkar, det här med att man inte är värd någonting om man inte är stor och stark och duktig som karl.

Alla kan göra något

Bengt Stenström framhåller också att självmord inte bara är en fråga för vården.

– Vi har under det senaste året försökt att ytterligare se det som att det är en angelägenhet för alla människor, så nu ska vi till exempel köra bussreklam i slutet av året. Man kan göra en insats även som privatperson.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldersgruppen 15–44 år och den näst vanligaste för kvinnor i samma åldersgrupp.

Den regionala handlingsplanen pekar ut medelålders och äldre män som en riskgrupp för fullbordade självmord och yngre kvinnor som riskgrupp för självmordsförsök.

Artikeltaggar

Bengt StenströmNyheterSocialstyrelsenSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.