• idag
  12 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Budgetera för borgerligt

Ledare
PUBLICERAD:
Elisabeth Svantesson (M) kan räkna med budgetstöd.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringsbildningen ser dessvärre ut att dra ut på tiden, men något som inte kan anstå särskilt länge är förslaget till statsbudget för nästa år. Senast om tre veckor måste det ligga på riksdagens bord, vare sig vi har fått en ny regering eller inte.

Mycket tyder på att det blir Stefan Löfvens (S) övergångsregering som får lägga fram en budgetproposition. Även om det formellt sett inte finns något som hindrar att de där tar med ett antal socialdemokratiska vallöften så är kutymen att inte lägga förslag som innehåller kontroversiella förslag eller nya satsningar. Därför är det mer troligt att det istället blir en övergångsbudget som är en förlängning av förra årets budget. Men inte heller en sådan budget kan kallas opolitisk. Årets budget är ju en produkt av rödgrön regeringspolitik.

Därför är det helt rätt att kontra med en alliansbudget. Kristdemokraterna var först ute med det kravet, en linje de för övrigt drev också under den gångna mandatperioden. I går så sällade sig Moderaterna till det kravet, och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson gick ett steg längre och sade att om det inte blir någon alliansbudget så kommer Moderaterna att lägga en egen och hoppas att den får så brett stöd som möjligt i riksdagen.

Det är helt rätt tänkt. Det är att driva moderat politik "ända in i kaklet" som partiledaren Ulf Kristersson brukar säga. Såväl en alliansbudget som en moderatbudget kommer att ha stora chanser att gå igenom riksdagen sedan Sverigedemokraterna sagt att det "inte är alltför osannolikt" att de skulle rösta för. Då skulle det också framgå med all önskvärd tydlighet att de rödgrönas politik saknar stöd i riksdagen, något som förvisso borde stå klart redan nu.

Eftersom regeringsbildandet dragits i långbänk så är detta det perfekta sättet att sätta press på partierna. Att tvingas förhålla sig till skarpa budgetförslag, med konkret sakpolitik, skulle vara välgörande. Det är väl därför som företrädare för Centerpartiet och Liberalerna avfärdat tanken på en alliansbudget med att den skulle vara för tidigt väckt och att regeringsfrågan måste lösas först. Men det är ju deras styvnackade låsningar som gör att regeringsfrågan inte drivs framåt! Och hur som haver så måste det fattas budgetbeslut snart.

Som både Svantesson och KD-ledaren Ebba Busch Thor påpekade så finns det en övergångsregering men däremot ingen övergångsriksdag. Det är den nyvalda riksdagens plikt att rösta fram en budget, och skulle det visa sig att en borgerlig budget får stöd så innebär det att de borgerliga också måste få regera.

Är de inte med på en alliansbudget så kan Centern och Liberalerna visserligen välja att lägga ned sina röster om en M-budget ställs mot Löfvens, men den förra kommer ändå att samla mer röster. Bara om C och/ eller L aktivt skulle rösta för Löfvens övergångsbudget så förlorar M. Skulle de verkligen vara bereda till ett sådant nytt svek, särskilt som en M-budget skulle innehålla många aptitliga alliansförslag?

Ju mer C och L håller på att konstra desto absurdare måste det framstå för inte bara borgerliga väljare att de med sådan frenesi försöker fördröja och hindra genomförandet av sin egen politik. En borgerlig höstbudget skulle tvinga dem att bekänna färg.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.