Hoppa till huvudinnehållet

Snart besked om Höljes VM-status

Publicerad:
Reporter Aron Eriksson
Aron Eriksson
redaktion@nwt.se
Morgan Östlund, ordförande för Finnskoga MK säger att det snart kommer besked om framtiden för Höljes VM-deltävling i rallycross.
Morgan Östlund, ordförande för Finnskoga MK säger att det snart kommer besked om framtiden för Höljes VM-deltävling i rallycross. Foto: Helena Karlsson

Förhandlingarna pågår fortfarande, men snart väntar besked om huruvida det blir någon VM-deltävling i rallycross i Höljes nästa sommar.

Trots att det inte tävlats alls den gångna veckan har det varit en intensiv tid i rallycrosscirkusen. Efter den senaste deltävlingen i Tyskland meddelade Peugeot plötsligt att de inte längre skulle satsa på rallycross.

Anledningen till det var bland annat fördröjningen av el-bilarnas intåg i VM. Sedan tidigare har även Audi meddelat att de drar sig ur rallycrossatsningen.

Stjärnor försvinner?

Det skulle kunna innebära att publikfavoriter som Sébastien Loeb, Mattias Ekström, Andreas Bakkerud samt bröderna Timmy och Kevin Hansen försvinner från sporten.

– Det är alltid tillverkare och team som slutar och nya som kommer in, men den här situationen är självklart inte optimal. Vi har ändå förhoppningar om att det kommer att bli ett potent startfält i VM även nästa år, säger Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK.

Detaljer återstår

För motorklubben är det nu annars något av väntans tider. Årets VM-deltävling var den sista enligt det avtal som nu löpt ut och förhandlingar om fortsatt VM-status för Höljes har pågått sedan länge.

– Det kommer besked inom kort, men jag kan inte säga någon exakt tidpunkt. Vi gör små justeringar och putsar på kontraktet, det är nära, säger Morgan Östlund.

Investeringar

Finnskoga MK har genom åren gjort stora investeringar kring motorbanan för att möta upp de krav som VM-seriens promotor IMG ställt upp. Men det är inte några orimliga krav som gjort att förhandlingarna ännu inte avslutats.

– Vi är ganska bra med i matchen mot promotorn om vad som måste göras. Och vi har en lång lista med egna önskemål om investeringar, vi vill kunna ta upp kampen mot de väldiga arenorna som nu blivit en del av rallycrossen.

Genuin rallycrossbana

Att rallycross-VM i allt högre utsträckning avgörs på tillfälligt uppbyggda banor, ofta vid någon Formel-1 anläggning är en utveckling som Morgan Östlund ser på med viss skepsis.

– Vi står ju för det genuina och anser att rallycross ska köras på banor byggda för den sporten. Det ska vara kuperat och riktiga gruspartier. På de tillfälliga banorna används en sorts betong med lite grus eller sand på. Men det är inget vi kan styra över och promotorn har väl någon bra anledning till att driva sporten i den riktningen.

Tävling i maj

Säsongen vid motorbanan inleds liksom den här våren och sommaren med deltävling i rally x nordic, men den här gången blir det två tävlingar i Höljes, med körning både lördag och söndag.

– Ja så är det tänkt och vi jobbar naturligtvis hårt för att vi också ska arrangera VM första helgen i juli, säger Morgan Östlund.

Artikeltaggar

Andreas BakkerudHöljesMattias EkströmMorgan ÖstlundMotorsportSébastien LoebSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.