• idag
  26 sep
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nu måste det hända något mot alla tågförseningar

Debatt
PUBLICERAD:
Så gott som dagligen är det problem med tågtrafiken någonstans i Sverige – signalfel, kontaktledningsfel, spårfel, växelfel för att nämna några, skriver Christer Wilhelmsson.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Det måste tillsättas en kriskommission och det med folk som har tekniska kunskaper, skriver Christer Wilhelmsson.

Så gott som dagligen är det problem med tågtrafiken någonstans i Sverige – signalfel, kontaktledningsfel, spårfel, växelfel för att nämna några. Värst tycks det vara runt Katrineholm. Detta får till följd att resenärer till/från södra Sverige blir hårt drabbade. Detta gäller även resenärer som reser till/från Värmland och Oslo.

Fredag den 12 oktober var det signalfel någonstans mellan Åmål och Karlstad. Detta fick stora konsekvenser för resenärerna. Vissa avgångar var inställda. Bland annat var första tåget från Karlstad till Göteborg drygt en och en halv timme försenat.

Dessa ständiga problem medför stora konsekvenser för resenärerna och är ett stressmoment för tågpersonalen. Problemen har varit legio i flera år. Tyvärr tycks ingen ansvarig ta det på allvar. Hur reagerar tågoperatörerna som betalar till Trafikverket för att köra tåg? Vad säger länsbolagen när deras pendlare inte kommer till jobbet i tid eller missar en anslutning? Det är på tiden att det händer något radikalt.

Det måste tillsättas en kriskommission och det med folk som har tekniska kunskaper. Hade det varit en väg det handlat om hade problemet varit löst. Vi har inte ministerstyre i Sverige, men frågan är om inte infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) måste agera nu. Den här situationen är inte hållbar i längden och blir dyr för Sverige. Ryktet sprids utomlands att man inte kan lita på tågen i Sverige.

Vi uppmanas att åka mer tåg samt flyga mindre och köra mindre bil. Då måste ansvariga se till att detta blir möjligt. Låt något hända snarast!

Christer Wilhelmsson

Resenärsforum

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.