Framröstad som femte fulaste staden i landet

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Snurran vid Kulan, takparkering
Foto: Roger Gleisner
Karlskoga är den femte fulaste staden i Sverige. Det tycker i alla fall 259 personer som röstat fram kommunen till titeln i en webbomröstning i sociala medier. “Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag”, skriver Arkitektupproret i en motivering.

Föreningen Arkitektupproret står bakom omröstningen som pågått på internet sedan i mars i år, vars syfte är att utse landets mest förfulade stadskärna, som tidningen skrivit tidigare.

Närmare 7 000 personer deltog i omröstningen via Facebook och totalt la 259 personer sin röst på Karlskoga kommun.

Borlänge - fulast i Sverige

Drygt ett tusental la sin röst på Borlänge, vilket gör att staden är utsedd till Sveriges fulaste. Västerås kom tvåa med närmare 800 röster och Hässleholm nära 300 röster.

När resultatet offentliggjordes på måndagen motiverade föreningen Arkitektupproret städernas placering på listan:

“Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag”, skriver de om Karlskoga på sin hemsida.

“Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag”, skriver de om kommunen på sin hemsida.

Enligt föreningen handlar tävlingen om "Sveriges mest förfulade stadskärna då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor".

Föreningen ordnade förra året en omröstning om landets vackraste stad och Sundsvall vann, då deltog totalt 10 000 personer i omröstningen.

Degerfors också på listan

Enligt Arkitektupproret ska vinnarstaden, i det här fallet Borlänge, få ett professionellt försköningsförslag ritat av studenter vid INTBAU:s skola i klassisk arkitektur under 2019.

Degerfors kommun placerar sig också på listan över Sveriges fulaste städer, bruksorten kom på 43:e plats med endast 28 röster.

Här är hela motiveringen om Karlskoga

Alfred Nobels hemstad Karlskoga var en förhandsfavorit i kampen om Sveriges fulaste stad. Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag. Under rivningshysterins rekordår revs så gott som hela den gamla stadskärnan.. Kommunpolitikerna räknade kallt med att Karlskoga skulle tredubbla sin befolkning i samband med Bofors expanderande vapentillverkning. En ny och modernistisk stad uppfördes och motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde. Istället för en tredubbling så sjönk istället invånarantalet stadigt från 1970-talet. Besökare till Karlskoga möts av nästan öde gator och torg som ramas in av sagolikt vackra vyer och natur.

Källa: Föreningen Arkitektupproret

Här är Sveriges fulaste städer

1) Borlänge (1007 röster)

1. Borlänge (1007 röster)

2. Västerås (779 röster)

3. Hässleholm (319 röster)

4. Umeå (268 röster)

5. Karlskoga (259 röster)

6. Södertälje (227 röster)

7. Flen (180 röster)

8. Borås (163 röster)

9. Ljungby (148 röster)

10. Bollnäs (141 röster)

11. Nässjö (140 röster)

12. Skellefteå (129 röster)

13. Katrineholm (124 röster)

14. Solna (121 röster)

15. Sandviken (114 röster)

16. Oxelösund (112 röster)

17. Eslöv (111 röster)

18. Uddevalla (110 röster)

19. Kramfors (109 röster)

20. Vetlanda (107 röster)

Källa: Föreningen Arkitektupproret