Framröstad som femte fulaste staden i landet

Publicerad:
Snurran vid Kulan, takparkering Foto: Roger Gleisner

Karlskoga är den femte fulaste staden i Sverige. Det tycker i alla fall 259 personer som röstat fram kommunen till titeln i en webbomröstning i sociala medier. “Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag”, skriver Arkitektupproret i en motivering.

Föreningen Arkitektupproret står bakom omröstningen som pågått på internet sedan i mars i år, vars syfte är att utse landets mest förfulade stadskärna, som tidningen skrivit tidigare.

Närmare 7 000 personer deltog i omröstningen via Facebook och totalt la 259 personer sin röst på Karlskoga kommun.

Borlänge - fulast i Sverige

Drygt ett tusental la sin röst på Borlänge, vilket gör att staden är utsedd till Sveriges fulaste. Västerås kom tvåa med närmare 800 röster och Hässleholm nära 300 röster.

När resultatet offentliggjordes på måndagen motiverade föreningen Arkitektupproret städernas placering på listan:

“Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag”, skriver de om Karlskoga på sin hemsida.

“Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag”, skriver de om kommunen på sin hemsida.

Enligt föreningen handlar tävlingen om "Sveriges mest förfulade stadskärna då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor".

Föreningen ordnade förra året en omröstning om landets vackraste stad och Sundsvall vann, då deltog totalt 10 000 personer i omröstningen.

Degerfors också på listan

Enligt Arkitektupproret ska vinnarstaden, i det här fallet Borlänge, få ett professionellt försköningsförslag ritat av studenter vid INTBAU:s skola i klassisk arkitektur under 2019.

Degerfors kommun placerar sig också på listan över Sveriges fulaste städer, bruksorten kom på 43:e plats med endast 28 röster.

Artikeltaggar

ArkitekturKarlskogaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare