Hoppa till huvudinnehållet

Plus i Årjängs ekonomi

Publicerad:

Skolinvesteringarna, plus i ekonomin och solcellsinvestering var några av de beslut som kommunstyrelsen klubbade vid sitt senaste möte.

Stark ekonomi

Till skillnad från flera andra värmländska kommuner går Årjängs ekonomi hyfsat, enligt senaste delårsrapporten. Både kommunstyrelsen och Årjängs kommun visar ett litet plus, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) är stolt över att kommunens ekonomi går bra när många andra värmländska kommuner har det tufft.
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) är stolt över att kommunens ekonomi går bra när många andra värmländska kommuner har det tufft. Foto: Helena Ingman

– Vi har en del nämndavvikelser, för stöd- och omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden, men vi har också en del och plusposter.

Vad tror du det beror på att Årjängs kommun går starkare än många andra kommuner?

– Vi har gjort en klok budgetering, våra avvikelser i nämnderna inte större än att de är hanterbara. Jag är oerhört stolt över att vi klarar budgeten, när det viker för alla andra, säger Daniel Schützer.

– Jag känner att vi för varje budgetprocess har blivit bättre och bättre på att lägga realistiska budgetar - vi har hållit i kronorna och har lite marginaler om något går åt skogen.

Samtidigt menar han att Årjängs kommun varit mer trängd ekonomiskt om den stora skolinvesteringen, med renoveringar och nybygge, har legat ett eller ett par år tidigare.

– Vi har samlat i ladorna för att kunna göra de här investeringarna och vi har varit medvetna om att sötebrödsdagarna inte är framför oss.

– Jag räknar med att även kommande budgetar som vi lagt är realistiska och hållbara, även om resultatnivån blir något lägre, säger Daniel Schützer.

Skolrenoveringarna tuffar på

I juni togs första spadtaget för om- och nybyggandet av låg- och mellanstadieskolorna i Årjäng och Töcksfors liksom en ny förskola i Årjäng.

Första spadtaget för Töcksfors skola togs i juni i år. Totalt investerar Årjängs kommun 168 miljoner kronor i skolor i Töcksfors och Årjäng.
Första spadtaget för Töcksfors skola togs i juni i år. Totalt investerar Årjängs kommun 168 miljoner kronor i skolor i Töcksfors och Årjäng. Foto: Årjängs kommun

Som NWT tidigare har skrivit avsätter Årjängs kommun 168 miljoner kronor i investeringsbudgeten för att ta ett helhetsgrepp om skolmiljön. Det är den största investeringen i kommunens historia. Och tidsplanen håller, enligt Daniel Schützer:

– Vi har kommit igång med Töcksfors och det första huset ska vara klart i december, en annan byggnad i vår.

Hur ser det ut med ekonomin för projektet?

– Just nu är det små ekonomiska avvikelser, det handlar om några hundratusen kronor. Men det är ett givande och tagande under hela processen. Min magkänsla är fantastiskt god!

Stor investering i solpaneler

Hämnäs bygdegård ska förhoppningsvis prydas med solpaneler. Det är Karlanda jordbrukarungdoms byggnadsförening som vill skicka in en ansökan till Boverket om att installera solpaneler. Totalt handlar det om en investering på 1,2 miljoner och om ansökan går igenom står Årjängs kommun 30 procent, det vill säga 368 000 kronor.

Nya ansikten i nämnderna

Kommunstyrelsen får en ny vice ordförande i kommunstyrelsen efter Kjell-Arne Ottosson (KD) som numera sitter i riksdagen. Han efterträds av partikamraten Lennart Nilsson. Ny ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott blir Bengt-Olof Lorentzon (KD).

Artikeltaggar

Årjängs kommunBengt-Olof LorenzonDaniel SchützerKjell-Arne OttossonNordmarkens skolaPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.