31 röster är försvunna. Årjängs kommunalråd anser att länsstyrelsen borde förtydliga att kommunens valarbetare inte har gjort något fel och är efter ett telefonmöte irriterad på länsstyrelsen och landshövdingen.
– Det är dåligt skött av länsstyrelsen, säger Daniel Schützer (S) till NWT.
NWT har tidigare skrivit om de 31 röster som efter valet försvann någonstans mellan Årjängs kommun och Länsstyrelsen i Värmland.
Rösterna registrerades på Liberalerna i distriktet Årjäng östra under valnatten.
Men när länsstyrelsen kontrollräknade rösterna i landstingsvalet så var Liberalernas påse med valsedlar från det distriktet spårlöst försvunnen.
I det fastställda resultatet får partiet därför inte en enda röst i distriktet Årjäng östra. Det har dock kunnat konstaterats att de försvunna rösterna inte hade någon påverkan på valresultatet och Liberalerna har inte överklagat valresultatet.
Efterspelet har istället handlat om hur kommunens organisation retat upp sig på hur länsstyrelsen hanterat informationen om de försvunna rösterna.
Kritik
Vid ett samtal parterna emellan har nu Årjängs kommun framfört fyra punkter med kritik mot länsstyrelsen.
– Den viktigaste punkten för oss är att väldigt många tolkat budskapet från länsstyrelsen som att Årjängs kommun gjort något fel, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).
– För faktum är att vi har avbockat att vi har lämnat de här 31 rösterna, utan att det framgått i länsstyrelsens kommunikation med media. Vi har framfört önskemål om att de ska förtydliga detta, men det vägrar de att göra.
Inga tomma omslag
Enligt kommunalrådet lämnade Årjängs kommun de så kallade omslagen, genomskinliga plastpåsar där man lägger varje partis röster i, vidare för färd till länsstyrelsen i Karlstad.
– Valnämndens ordförande är helt säker på att hon inte har lämnat några tomma omslag och kan också se att hon bockat av rösterna, säger Daniel Schützer.
Vad som sedan skett är fortfarande oklart.
– Jag frågade därför länsstyrelsen om de kontrollerat om det finns några tomma omslag någonstans och fick svaret: “jag tror inte det”. Och nu finns inga omslag kvar, det har ju gått ett antal veckor.
Kommunalrådet är irriterat över hur länsstyrelsen hanterat alltsammans:
– Jag är inte mindre irriterad efter mitt samtal med landshövdingen. Vi har papper och bock på att vi har lämnat omslag, som inte har varit tomma, lik förbaskat framstår det i länsstyrelsens kommunikation som att Årjängs kommun gjort fel.
Daniel Schützer menar att länsstyrelsens agerande har fått konsekvenser.
“Upplever sig förminskad”
– Valnämnden upplever sig väldigt förminskad och alla vet ju vilket valdistrikt det handlar om och vilka som satt där under valdagen. Så även även om länsstyrelsen beklagar det djupt, och meddelat att det inte var deras avsikt så tar det inte bort upplevelsen medborgarna har. Det är det jag är allra mest upprörd över.
Kommunalrådet tycker att länsstyrelsen skött ärendet dåligt i flera steg.
– Framför allt att de inte klarar av att hantera kommunikationen. Det undergräver tilltron till valsystemet - och det är allvarligt.
Valnämndens ordförande Anna-Lena Knutsson (L) säger till NWT att nämnden är trygg i det arbete den har utfört:
– Vi är trygga i det vi har gjort på valdagen i överlämnandet, även om det aldrig är roligt när det blir så här.
Finns det personer som känner att de inte vill arbeta med valet efter det som har hänt?
– Nej, den kommentaren har jag inte fått från någon. Vi har också på olika sätt tagit upp frågan på ett konkret sätt och jag tror inte att det är någon som känt sig direkt utpekad, så långt har det inte gått, säger Anna-Lena Knutsson.
Gith Nilsson, valansvarig hos Länsstyrelsen i Värmland, beklagar kommunens upplevelse:
– Det är verkligen olyckligt. Och det finns inget skäl för oss att beskylla kommunen för någonting. I dialogen med kommunen har vi redogjort för våra rutiner och vi har noterat hos oss på länsstyrelsen att det funnits 31 valsedlar i det material som kommunen har presenterat för oss.
– Det borde innebära att att vi tagit emot omslaget här på länsstyrelsen. Det betyder att felet kan ha begåtts av oss, men jag vet verkligen inte.
Men valsedlarna är fortfarande försvunna?
– Ja, var valsedlarna tagit vägen är fortfarande en gåta. Jag vill förtydliga att vi har lagt ner ett omfattande arbete för att hitta valsedlarna, säger Gith Nilsson.
– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hitta dem, vi har haft kontakter med kommunen innan vi fastställde resultatet och efter fastställt resultat hade vi kontakt med Liberalerna och framförde att de har möjlighet att överklaga.
Liberalerna har eftersökt en översyn av rutinerna, är det något ni tittar på?
– I den dialog som vi har haft med Liberalerna har vi diskuterat rutiner kring mottagning. Jag har också framfört behovet av att ha en tydligare rutin, just kring mottagning av valsedlar, både hos kommunen och hos länsstyrelsen. Jag ställer mig positiv till den diskussionen.
– Vi kommer dessutom att i samråd med kommunerna utvärdera arbetet med valet.