Centern med sossarna

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I den gamla Centerkommunen Sunne bildar man nu majoritet med Socialdemokraterna. Och i den gamla sossekommunen Forshaga bildar man nu majoritet med Centerpartiet. Kommunpolitik är förvisso annorlunda än rikspolitiken, så förhoppningsvis bebådar det inte en trend i regeringsbildningen.

I de båda kommunerna säger man att det är för stabilitetens skull. Men problemet är att dessa majoriteter blir för dominerande och att oppositionsrollen devalveras eller överlåts till andra. I Sunne finns ju problemet med missnöjespartiet Hela Sunne. Den gångna mandatperioden var också tämligen rörig, där makten och kommunbudgeten skiftade.

Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S) skall dela på ledarskapet och frågan är också hur det kommer att gå. Eriksson rosade inte direkt marknaden den tid han var kommunalråd.

I Forshaga skall Per Lawén (S) dela makten med Göran Adrian (C, före detta M), som säger att han inte skall bli något stödparti. Vi får väl se hur det blir med den saken i en kommun där S vant sig vid att göra rätt mycket som de själva vill. M får nu nästan ensamma axla opposition.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.