Hoppa till huvudinnehållet

Protester när kyrkan vill sälja församlingshemmet

Publicerad:
"Jag vill ha församlingshemmet kvar", säger Sören Haraldsson som bor granne med kyrkan och tog en promenad med Fuxen.
"Jag vill ha församlingshemmet kvar", säger Sören Haraldsson som bor granne med kyrkan och tog en promenad med Fuxen. Foto: Lisa Olaison

På onsdag kväll hålls ett öppet möte i Östra Fågelviks församlingshem om byggnadens framtid.

– Jag tycker det ska vara kvar, det är ett bra ställe att samlas på, säger grannen Sören Haraldsson.

NWT har tidigare berättat att Karlstads pastorat måste minska sina årliga kostnader med 10 miljoner kronor. För att klara det har kyrkorådet föreslagit att 13 tjänster tas bort och man gör sig av med församlingshemmet i Östra Fågelvik, Rudskyrkan och Herrhagskyrkan.

På remiss

Förslaget har varit ute på remissrunda och i början av november är det dags för fullmäktige att fatta beslut om den strategiska planen där besparingsförslagen ingår.

Herrhagskyrkan
Herrhagskyrkan Foto: Helena Karlsson

Församlingsrådet i Väse-Fågelviks församling är kritiskt till att församlingshemmet säljs. Lokalen används för kyrkkaffe och som samlingslokal efter dop och begravningar.

– Vi tror att vi tappar en del av dopverksamheten också om vi inte har ett församlingshem, säger Anita Hall, vice ordförande i församlingsrådet.

– Vi känner oss orättvist behandlade. De har lovat att undersöka vad det skulle kosta att rusta men de vill ha ett beslut först. Församlingsrådet har gjort vad vi kunnat och ställt en massa frågor men får inget gehör, säger Nils Jansson, ordförande i församlingsrådet.

Han tycker det är synd att kyrkan mister en kontaktpunkt mot församlingsborna och tror att det kommer att visa sig även i antalet gudstjänstbesökare.

Möte i församlingshemmet

På onsdag kväll kan församlingsborna träffa domprost Harald Cohén och säga sin mening.

– Jag har stor respekt för deras åsikter och det är inget roligt beslut men jag tycker att det är absolut bättre att göra sig av med lokaler än tjänster. Jag hoppas att folk ska få förståelse för vad vi gör, säger Harald Cohén.

De 13 tjänsterna som ska dras in berör alla typer av tjänster; exempelvis präster, diakoner, pedagoger och administratörer. Några, men inte alla, kan ske med naturlig avgång.

Enligt kyrkorådets förslag ska Herrhagskyrkan läggas ut till försäljning. "Vi har intressenter som hört av sig", säger Harald Cohén, domprost i Karlstads pastorat.
Enligt kyrkorådets förslag ska Herrhagskyrkan läggas ut till försäljning. "Vi har intressenter som hört av sig", säger Harald Cohén, domprost i Karlstads pastorat. Foto: Anders Hanson

För Rudskyrkan har Karlstads pastorat ett hyreskontrakt som löper ut om tre till fyra år.

– Det kan bli så att någon annan tar över kontraktet tidigare och vi kan hyra in oss för vissa verksamheter, säger Harald Cohén.

Annan arbetsplats

För Herrhagskyrkan finns delvis redan en avvecklingsplan.

– De anställda där kommer vid årsskiftet att få en annan arbetsplats. För den verksamhet som pågår där ska vi försöka finna nya lösningar men det kan i vissa fall ta lite tid, säger Harald Cohén.

Karlstads pastorat har ett 60-tal lokaler, varav många är skyddade och omöjliga att göra sig av med. Samtidigt fortsätter antalet medlemmar att sjunka.

– Lokalerna är vårt ok. Det kommer säkert att bli fler avyttringar framöver. Om vi inte skulle ta bort de här lokalerna nu så skulle det innebära att ytterligare fem till sju tjänster måste bort. Gör vi ingenting har vi till slut bara lokaler, säger Harald Cohén.

Artikeltaggar

Harald CohénKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.