Blågrön fortsättning i Karlstad

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Efter en hel del politiska turer står det nu klart att den blågröna koalitionen (Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) sitter kvar i Karlstads kommun. Ett tag försökte MP bilda koalition med Socialdemokraterna och några andra partier, men inga nappade. C och L blev i det närmaste förbannade på att MP försökte hoppa av. Sedan ville S försöka få till en koalition med C, L och KD men det gick inte heller. S och M i en storkoalition var tack och lov aldrig något seriöst alternativ. Så MP fick krypa tillbaka till allianspartierna.

De blågröna har visserligen ingen majoritet i fullmäktige, men de kommer att få det i nämnderna eftersom det är svårt att se någon valteknisk samverkan mellan Karlstadpartiet, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänstern. Och i fullmäktige är det också svårt att se hur de andra skall kunna ena sig om till exempel budgeten. Det blågröna styret blir stabilare än vad man i förstone kan tro.

Tur är väl det, för Karlstad är en kommun som haft god tillväxt de senaste åren, och som kommer att behöva det under åren som kommer. Visst har man många gånger fått betala ett lite för högt pris för att få med sig MP (som förlustbringande vindsnurror i Vänern), men det hade kommuninvånarna nog ändå fått lida med om MP gått med vänsterblocket istället. På det stora hela har det dock gått rätt bra med de blågröna.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.