Hoppa till huvudinnehållet

Åsa Hansen döms för grundlagsbrott

Publicerad:
Bibliotekschef Åsa Hansen på väg in till förhandlingen i Värmlands tingsrätt den 2 oktober.
Bibliotekschef Åsa Hansen på väg in till förhandlingen i Värmlands tingsrätt den 2 oktober. Foto: Helena Karlsson

Värmlands tingsrätt dömde på tisdagen bibliotekschef Åsa Hansen för brott mot efterforskningsförbudet.

Hon sitter kvar som bibliotekschef och domen kommer att överklagas.

Åsa Hansen döms till 50 dagsböter på sammanlagt 25 000 kronor för brott mot tryckfrihetsförordningen och brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Register

Våren 2017 publicerade DN en artikel där biblioteket i Karlstad påstods ha ett särskilt register över EU-migranter.

Bibliotekschef eller DN mest trovärdiga?

Före publiceringen intervjuade DN Åsa Hansen. I artikeln står att Åsa Hansen vid tre tillfällen frågat efter journalistens källor.

Bibliotekschef åtalas

JK, Justitiekanslern åtalade senare Åsa Hansen för brott mot tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens förbud mot efterforskning.

Meddelarfriheten

Alla har rätt att lämna uppgifter till journalister. Anställda vid offentliga verk och myndigheter bryter mot den grundlagsskyddade meddelarfriheten om de ställer frågar om varifrån en journalist fått sina uppgifter.

Under förhandlingen i tingsrätten för två veckor sedan nekade Åsa Hansen till anklagelserna.

– Jag frågade vart uppgifterna kom ifrån. Om de handlade om Karlstad. Vi är 16 kommuner som arbetar i samma system och jag ville bara veta om det handlade om Karlstad, sa hon.

DN-journalisten sa att han inte mindes exakt hur Åsa Hansen hade formulerat sina frågor.

– Men det råder inga som helst tvivel om att hon efterforskade källan. Att hon ville veta vem som lämnat uppgifterna, sa han.

En kollega till journalisten, som efteråt lyssnade på den bandade intervjun, vittnade om att ha uppfattat Åsa Hansen frågor på exakt samma sätt.

Ingen anledning

JK:s företrädare menar att Åsa Hansen uppsåtligen efterforskat källan och yrkade på att hon skulle dömas till dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

Det finns ingen anledning att misstro det journalisterna har sagt, resonerar tingsrätten i sin dom. Eller skäl att misstänka att de kan ha missuppfattat att bibliotekschefen ställde frågor i syfte att få veta vem som var uppgiftslämnare.

Vem var källa

– Enligt tingsrättens mening har omständigheterna varit sådana att det kan hållas för visst att Åsa Hansens frågor syftade till att hon ville få upplysning om vem som var källa till uppgiften om registret, skriver tingsrätten i domen.

Domen har ingen betydelse för Åsa Hansens ställning som bibliotekschef i Karlstad.

– Nämnden har fortsatt förtroende för Åsa Hansen. Hon gör ett bra jobb som bibliotekschef, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon fortsätter som bibliotekschef, trots att hon dömts för brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet?

– Ja, det är den bedömning jag gör i nuläget i varje fall, säger Johanna Larsson.

Överklagas

Åsa Hansens försvarare, advokat Anders Runebjer, säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.

– Bara för att man ställer en fråga betyder inte de att man efterforskar källan. Det var ett uttryck för hennes förvåning. En spontan reaktion i ett försök att förstå och hjälpa journalisten till rätta, säger han.

Artikeltaggar

Åsa HansenKarlstadNyheterVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.