Svängig festival i Fagerås

Publicerad:

Det svängde rejält i Fagerås på lördagen när gospelfestivalen arrangerades för nionde året i rad.Med inte mindre än 42 konserter bjöds det på både jazz, röjig rock och, självfallet, klassisk gospel.

Flera hundra festivalbesökare kom till Fagerås på lördagen för att uppleva årets upplaga av gospelfestivalen som arrangerades från klockan elva på förmiddagen till tio på kvällen.

 • Det var fullsatt när Goba Gospelkör från Alster stämde upp i Baptistkyrkan under ledning av Marita Schollin.
  Det var fullsatt när Goba Gospelkör från Alster stämde upp i Baptistkyrkan under ledning av Marita Schollin. Foto: Mikael Lindblom
 • Det var stundvis svårt för publiken att hitta sittplatser under den populära gospelfestivalen.
  Det var stundvis svårt för publiken att hitta sittplatser under den populära gospelfestivalen. Foto: Mikael Lindblom
 • Rakel Salomonsson sjunger i Fagerås egen kör, Neighbourhood gospel, som i år firar 25-årsjubileum.
  Rakel Salomonsson sjunger i Fagerås egen kör, Neighbourhood gospel, som i år firar 25-årsjubileum. Foto: Mikael Lindblom
 • Totalt bjöds det på 42 konserter under lördagens gospelfestival.
  Totalt bjöds det på 42 konserter under lördagens gospelfestival. Foto: Mikael Lindblom

Med 14 uppträdande artister som vardera gav tre spelningar bjöds det på totalt hela 42 konserter i sju olika lokaler runt om i Fagerås under festivaldagen.

– Tanken är att man ska kunna gå mellan konserterna, skapa sin egen väg genom spelschemat baserat på vad man vill lyssna på, berättar Rakel Salomonsson, en av deltagarna i Fagerås egen kör, Neighbourhood gospel, som i år firar 25-årsjubileum.

Den glada musiken i fokus

Den populära gospelfestivalen lockar både lokala besökare och mer långväga gäster. Men även om det är en gospelfestival var det inte bara gospel som sjöngs under lördagen.

– Det är en väldig bredd på musiken. Det är allt från soulig jazz till riktigt röj och bluegrass, säger Rakel Salomonsson och fortsätter:

– Det är inte framför allt att det ska vara gospelmusik, det är mer innehållet, det glada och positiva som står i fokus.

Engagerar hela bygden

Något som utmärker gospelfestivalen i Fagerås är att hela bygden på ett eller annat sätt är engagerad i genomförandet och där flera av bygdens föreningar samverkar.

– Det är ett stort engagemang i bygden samtidigt som det finns en positiv känsla, berättar C-G Salomonsson, ordförande för programkommittén.

Samarbetet och känslan i bygden är något som C-G Salomonsson framhåller som viktigt för att kunna genomföra festivalen.

– Det är på ett sådant litet ställe som Fagerås man kan göra sådana här saker. Vi kan göra det eftersom vi har förutsättningarna, vi känner varandra och är vana att ta tag i saker, säger han.

Planerar jubileum

Även om årets festival precis har avslutats är planeringen inför nästa års festival, då det är tioårsjubileum, redan påbörjad.

– Det tar ett helt år att förbereda och man måste vara ute i väldigt god tid, säger C-G Salomonsson.

Planen är att nästa år både utöka festivalområdet och erbjuda ett grandiost jubileumsprogram.

– Det blir något musikaliskt alldeles extra. Vi siktar lite högre med större artister och det blir även en del häftiga kringarrangemang.

Artikeltaggar

Kils kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare