Hoppa till huvudinnehållet

Sluta omyndigförklara lärarna! Del 2

Publicerad:

Jag skrev en insändare om lärarnas utsatta situation (NWT 26/9)och om hur vi står helt maktlösa när vissa elever förstör undervisningen. Den fick ett mycket positivt mottagande, många läste den och många delade den vilket visar att många kände igen problematiken. Frågan är nu, kan vi göra något tillsammans för att förbättra situationen?

Det här är inte bara ett problem som drabbar klassrummen idag, det kommer att drabba samhället i framtiden när ungdomar kommer ut i vuxenlivet utan att förstå hur viktigt det är att visa hänsyn till andra.

Hur ska skolan hantera elever som stör? Nyligen avgjordes ett fall i förvaltningsrätten, gällande en skola i Höörs kommun, där en rektor i våras valde att stänga av elever som enligt henne ägnade sig åt aktiviteter av "upploppsliknande karaktär". Eleverna stängdes av under fyra dagar. Rektorn borde delat ut en skriftlig varning i stället, menade förvaltningsrätten. Bilden är inte tagen på den aktuella skolan.
Hur ska skolan hantera elever som stör? Nyligen avgjordes ett fall i förvaltningsrätten, gällande en skola i Höörs kommun, där en rektor i våras valde att stänga av elever som enligt henne ägnade sig åt aktiviteter av "upploppsliknande karaktär". Eleverna stängdes av under fyra dagar. Rektorn borde delat ut en skriftlig varning i stället, menade förvaltningsrätten. Bilden är inte tagen på den aktuella skolan. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sverige har under många år haft sjunkande skolresultat och enligt mig har inte mycket gjorts åt det. Visst hade vi en marginell höjning i den senaste PISA-undersökningen, och ett flertal politiker stoltserade med att nu var vi minsann på väg åt rätt håll.

Men sanningen är att siffrorna fortfarande är fruktansvärt låga och inte i närheten av var vi varit eller av länder med samma förutsättningar som oss. För att använda mig av idrottstermer, vi ligger stadigt på nedflyttningsplats och det är långt kvar till säker mark.

Varför är det så? Svenska lärare är relativt välutbildade och fortbildning som matematiklyft, läslyft och annat pågår hela tiden. Det finns så många pedagogiskt skickliga lärare inom skolan som är fulla av kunskap och ändå når inte eleverna sin fulla potential. Varför? Jag tror att det är självklart, många lärare får aldrig chansen att utöva sin yrkesskicklighet eftersom de alltför ofta störs, precis som de studiemotiverade eleverna också störs.

Vi ligger i bottenskiktet kunskapsmässigt när vi jämför oss med stora delar av världen men i toppen när det gäller klassrum utan studiero.

Nästan åtta av tio lärare instämmer i påståendet »Det ska vara mer ordning och reda i skolan«. Mellan 30 och 40 procent av eleverna uppger att de aldrig eller nästan aldrig har arbetsro i klassrummet.

På högstadiet är den siffran över 50 procent. 38 procent av eleverna utan arbetsro har svårt att somna minst en gång i veckan. 20 procent av dem har ont i magen varje vecka. 16 procent av alla lärare drabbas av hot och 7 procent av direkt våld. Var fjärde lärare uppger att de inte har tillräcklig kompetens för att kunna motverka mobbning och annan kränkande behandling.

Lika många uppger att det är en störande hög ljudnivå på fler än hälften av deras lektioner (Källor: SCB, Skolverket, Lärarnas Riksförbund och Arbetsmiljöverket.) Dåliga resultat och mycket oroliga klassrum, det krävs inte en matematiklärare för att lösa den ekvationen.

På skolinspektionen.se kan man läsa följande: ”Om en elev stör arbetsron har läraren två saker att tänka på. Den ena saken är att försöka hjälpa den som stör de andras arbetsro, så att den kan följa med i undervisningen. Men läraren behöver också se till att alla andra elever kan arbeta. Därför är den andra saken att läraren får visa ut en elev som stör arbetsron. Läraren kan i så fall också bestämma att eleven får stanna extra efter skolan eller komma tidigare för att ta igen den förlorade tiden”.

Men om eleven vägrar att lämna, vad gör vi då? Det är ju inte direkt så att alla upprörda elever är särskilt resonabla. Tar vi tag i eleven och försöker leda ut hen så är risken stor att Skolinspektionen ger oss en anmärkning och talar om för oss att vi kränker den som stör.

Hur tänker Skolinspektionen när vi ska säga till eleverna att de ska komma före eller efter skolan? Det är inte heller så att vi lärare har en massa tid till övers, det är snarare tvärtom, man lämnar ofta sin arbetsplats alldeles för sent med känslan av att man inte hunnit med det man borde ha hunnit med.

Det vi säger genom att göra så är att det är helt ok att störa, du kan komma tillbaka senare och få läraren helt för dig själv. Jag ser det mer som en belöning för eleven och en bestraffning för läraren som måste ta ännu mer av tiden hen inte har.

Det är inte så att jag föreslår att alla som störs ska tas bort från undervisning, jag föreslår att de som vill ha undervisning ska få det. Som det är nu tillåts en liten del trampa på den stora massans rättigheter bara för att de själva har rättigheter och jag tycker verkligen att det är helt fel.

Med rättigheter kommer också en skyldighet att inte kränka andra. Självklart ska man arbeta för att så många som möjligt blir inkluderade men det får inte ske på bekostnad av de som sköter sig, vad sänder vi ut för signaler då?

Så hur gör vi för att ändra på detta? Jag tror inte att det hjälper med insändare som denna utan det måste till mer. Är det en namninsamling som behövs? Demonstration? Strejk?

Jag vet inte men ber dig som läser detta att komma med idéer. Hjälp till att sprida detta, hjälp till att ordna en förändring i klassrummen och se till att lärarna får befogenheter att hålla ordning så att de som vill lära sig får chansen, och att de som inte är lika motiverade förstår att man inte kan hålla på hur som helst utan konsekvenser.

En lärare

Artikeltaggar

Insändare

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.