Hoppa till huvudinnehållet

Två män häktade för cigarettkuppen

Publicerad:

Två män har nu häktats misstänkta för inblandning i cigarettkuppen i Charlottenberg i somras.Tjuvarna flydde i flera bilar, varav en körde av vägen i hög fart.

Polis och åklagare kan ha gjort ett genombrott i utredningen av cigarettkuppen på butiken Gottebiten i Charlottenberg i somras. I fredags häktades två män, misstänkta för ha varit med vid inbrottet där främst cigarett till ett omfattande värde stals.

Värmlands tingsrätt.
Värmlands tingsrätt. Foto: Mikael Lindblom

– Det här är en ganska avancerad stöld, som kanske var mer välplanerat än det först verkade, säger åklagare Henrik Lundh, utan att gå in på detaljer.

Det var vid 02.30-tiden den 21 juni som butikens inbrottslarm utlöstes. På övervakningsfilmer kan man enligt åklagaren se att ett flertal personer deltar i stölden.

Flera bilar

Gärningsmännen försvann i minst två bilar. En blev senare på natten föremål för en dramatisk polisjakt, som började i Hån, nära norska gränsen, och slutade i en krasch mellan Högsäter och Färjelanda i Dalsland.

I bilen fanns en av de nu häktade.

– Han hamnade på sjukhus. Den andra personen hann försvinna iväg innan polisen kom fram, berättar åklagare Henrik Lundh.

Dna-spår

Inledningsvis var polisen inte säker på att det fanns ett samband mellan butiksinbrottet och biljakten. Det är man nu, efter att man bland annat fått en dna-matchning.

– Det är dna-analyser och en del andra spår man hittat som gjort att vi kommit vidare i det här, säger Henrik Lundh.

Han kopplades in i utredningen förra veckan.

– Jag tycker nog att man hade kunnat göra mer inledningsvis, men så skedde inte. Det hölls ett kort förhör när en av de här var på sjukhuset, sedan släpptes han.

De häktade är i 20-årsåldern och hemmahörande på Västkusten.

Utöver cigarettstölden misstänks de för ett inbrott i hemorten, där bland annat en personbil stals.

Har cigaretterna återfunnits?

– Det vill jag inte svara på, säger Henrik Lundh.

Polisen jagar fler gärningsmän.

De två häktade nekar till brott.

Artikeltaggar

Arvika kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.