Hoppa till huvudinnehållet

De vill skapa trygghet i Hagfors

Publicerad:

Oberoende realister bildades för drygt ett år sedan. Nu är de segrare i kommunvalet. – Att det skulle gå så här bra trodde vi inte. Vi har skrivit historia, säger partiets vice ordförande Peter Åkerström (OR).

När NWT träffar det blivande kommunalrådet Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström (OR) dagen efter den omvälvande valnatten är de lyckliga och samtidigt tagna över valframgången.

  • Poliserna Jens Fischer och Peter Åkerström är Oberoende realisters toppnamn
    Poliserna Jens Fischer och Peter Åkerström är Oberoende realisters toppnamn Foto: Sanna Emanuelsson
  • Hagfors blivande kommunalråd Jens Fischer (OR)
    Hagfors blivande kommunalråd Jens Fischer (OR) Foto: Sanna Emanuelsson
  • Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström (OR)
    Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström (OR) Foto: Sanna Emanuelsson

–Jag är så jäkla glad att folk vågade satsa på oss. Det verkar som vi har tagit väljare från alla partier, säger Jens Fischer (OR)

Under valnatten stod det klart att Oberoende realister fick 36, 9 procentenheter av rösterna. Socialdemokraterna som alltid vunnit kommunvalet i Hagfors såg sig nu slagna och blev andra största parti med 35,5 procentenheter.

Chefsideolog

– Vi startade ju verkligen från noll. Vi hade inga ekonomiska medel över huvudtaget och bygger upp den här organisationen. Men jag har lärt mig av Peter att ingenting är omöjligt. Han är enastående. Det är mycket ett lagspel och Peter är han som håller ihop allt. Skämtsamt kallar vi honom för vår chefsideolog, säger Jens Fischer (OR).

Ingen blockpolitik

Peter Åkerström har sin teori om varför de lyckades så bra i valet.

– Folk känner att de vill ha något nytt och vill ha några som de kan identifiera sig med. Vi är varken rött eller blått. Vi vill lämna blockpolitik bakom oss och titta på sakfrågor. Men jag vill betona att vi är inget parti som är sprunget ur föräldragruppen om Råda Skola och folkomröstningen. Den punkten kom långt senare, säger han.

Nytt kommunalråd

Peter Åkerström (OR) är till vardags poliskommissarie i Hagfors. Jens Fischer (OR) är sedan i mars chef för grova brott inom Region Bergslagen. Men nu pekar allt på att han blir nytt kommunalråd.

– I så fall blir det ju tjänstledighet när det gäller kommunalrådsposten. Men helt säker blir man först efter ett par dagar när allt är kontrollräknat. Socialdemokraternas Tomas Pettersson har också gratulerat oss till ett bra valresultat, vilket jag också tycker är oerhört hedersvärt, säger Jens Fischer (OR).

Samarbete

Enligt mandatfördelningen just nu får Oberoende realister 13 mandat. Socialdemokraterna får 12 mandat.

– Vi kan inte styra i minoritet utan måste ha ett majoritetsförhållande till de andra. Vi får diskutera eventuella samarbetspartners och koalitioner, säger Peter Åkerström (OR).

Partiet ska ha ett styrelsemöte denna vecka för att diskutera detta.

– Det är vad vi vill göra för Hagfors som är det viktiga, säger Jens Fischer (OR).

Vad vill ni först och främst ta itu med när ni kommer till makten?

– Bland annat skapa ett bättre företagsklimat i kommunen, äldres rätt till varm mat på äldreboenden och allas rätt till heltid och inga delade turer för kommunanställda, säger Jens Fischer (OR).

Vill förbättra skolan

Skolan är ett annat område där Oberoende realister vill se en förändring.

– Vi vill ha en F6 -skola i Råda. Men vill poängtera att vi tänker på alla fyra skolor i kommunen. Vi vill höja kvaliteten för att förbättra skolresultaten, säger Jens Fischer (OB).

Partiet vill skapa trygghet och studiero för att åstadkomma detta.

– Först måste vi ju lyssna på de som jobbar i skolan. Vi vill ge lärare utrymme för att vara lärare och mer trygghet på skolgården. Vi vill också ha fler äldre på skolorna, kunna anställa klassmorfar och klassmormor för att skapa trygghet. Men det viktiga är självklart att det är rätt personer, säger Jens Fischer.

Kommer er polisbakgrund att märkas i styret av Hagfors?

– Vi ska försöka få till ett bättre samverkansavtal med polisen, så att det blir större polisnärvaro och synlighet, säger Peter Åkerström (OR).

– Kommunen har även ett ansvar för att bostadsområdena är trygga, så det är något vi måste titta på. Det kan till exempel vara mer belysning längre del av dygnet, tillägger Jens Fischer (OR).

Föreningslivet framhålls som viktigt för kommunen.

– Här är det viktigt att det inte bara är idrott barn och ungdomar ska kunna syssla med utan också kultur, säger Jens Fischer (OR).

Oberoende realister har en hög ambitionsnivå.

– Det är många som frågar ”Hur ska ni finansiera detta?” Men vårat framtidsprogram sträcker sig över 8 år. Det gäller att beta av punkt för punkt, säger Peter Åkerström (OR).

Artikeltaggar

Hagfors kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.