Varför hatade Jonas Gardells pappa Värmland?

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
LASSE ANRELL
Jag läser Jonas Gardells nya roman om hans egen familjs historia och det är en underbar skröna. Trots att en stor del handlar om hans farfar och pappa.

Farfar var provinsialläkare i Koppom. Jonas pappa växte upp där - och avskydde Värmland. Det är en ren hatpamflett om Värmland i allmänhet och Koppom i synnerhet Gardell skrivit.

Det såg man inte komma.

När jag själv började skriva i NWT bestämde jag mig för att aldrig skriva om vargjakt eller om sport.

Jag begriper inget av ämnena.

Sedan bestämde jag mig för att inte skriva om politik heller.

Eller mumintroll.

Jag älskade politik en gång i tiden. Jag var liberal och maoist om vartannat, så jag omfamnade onekligen hela kostcirkeln. Jag har röstat på alla partier utom två. Förra valet röstade jag på Fi.

När jag mönstrade sa jag till förättaren att jag var anarkist.

-Då får du bli sjukvårdare, svarade han enkelt.

-Tack, sa jag.

-I flottan, sa han.

I flottan fanns det plats alltså för anarkoterrorister på den tiden. Sverige var en ömsint och förlåtande och en smula charmigt blåögd nation på 70-talet.

Vargarna har jag hållit mig borta från.

Sporten nästan helt, den också.

Mumin? Inte ett ord. Jag är livrädd för Mårran.

Men så kom larmet om superfästingen. En jättefästing av kolossalformat hade hittats i Koppom och jag insåg att det väl ändå måste vara politik. Den bär på otäcka saker. Blödarfeber. Pest. Kolera. Jävulskap. Farsot. Smittar.

I Koppom.

Text-tv toppade med nyheten. Det var alltså på allvar.

Fästingen sprids med flyttfåglar, stod det.

Funderade en stund på att ringa Sverigedemokraterna. De borde vara emot fästingar som flyttat till Sverige. Men sedan kom jag på att jag egentligen inte är emot främlingar. Funderade istället på att bilda ett parti som enbart är emot flyttfåglar som bär med sig mördarfästingar. Eller kanske eventuellt är jag lite emot alla flyttfåglar.

Men herregud, nej. Samma dag kom ett mejl från min förläggare att min barnbok ”Vi och dom andra” sålts till ett kinesiskt förlag och ska komma ut i Maos Kina. Och eftersom den boken handlar om fåglar som söker skydd på en lummig och mysig balkong hos några rara hemvävda svennefåglar, undan åska, blixtar och tungt regn, så insåg jag ju att jag var en hopplös hycklare.

Dessutom gladde jag mig ofantligt åt att eventuellt tjäna en eller annan kinesisk krona. Det bor över en miljard människor i Kina. Tänk om dom läser min bok som fan läste Maos lilla röda? Det blir mycket cash.

Dubbel hycklare, kort sagt.

Jag kan ju inte skriva böcker om hur fint det är att omfamna främlingar och hjälpa dem som är rädda - särskilt fåglar - och samtidigt jobba politiskt likt en fågelfixerad och en smula näbbig Jimmy Åkesson. Ridå. Självkritik. Dags att klä mig i fjädrar och aska.

Tittade dessutom på Uppdrag granskning om att det är utlandsfödda som våldtar svenska kvinnor. Då insåg jag att politik och journalistik är svårt. Dåligt program. Dålig tajming. Dåligt ledningsbeslut. Nu har Janne Josefssons gamla flaggskepp gjort två skitdåliga program i rad, dels det bisarra om #metoo och dels det här. (Och veckans reklamprogram för extremhögern var väl ingen höjdare heller.)

Skänkte en ömsint tanke åt min gamla chef på Aftonbladet Jan Helin, som var så intensivt brinnande för att få lämna vulgotabloiden och komma till seriösa, fina SVT som högste chef.

På tidningen sa vi allmänt att han längtade ögonen ur sig efter få slippa snaskiga publiceringar och istället få sprida politisk upplysning som gjorde hans kompisar Henrik Schyffert och Erik Haag nöjda. Dom som vi allmänt kallade Bromma-sossarna.

Nu hör jag en debatt i Studio 1 i P1 mellan Helin och kriminologen och feministen Nina Rung och det är sorgligt att höra Janne få stryk i snart sagt varje replikskifte. Han har ingen koll på någonting. Uppdrag granskning har undersökt någon futtig promille av alla våldtäkter och dragit tusen slutsatser. 190 000 svenska sexuella övergrepp per år skiter de fullständigt i. Statistikfusk. Fake news. Uppdrag mörkning.

Till och med Anne Ramberg avskydde programmet - och hon är Sveriges ledande jurist.

Jan Helin ville bli en fin kille som hejade på Fi, v, mp och s och så sitter han där utskämd som en megafon för Sverigedemokraterna istället. Fy bubblan. Kejsaren och chefen är naken.

Hur blev det så fel?

Jag tycker Helin ska lägga ner Uppdrag granskning.

Eller också ska han avgå.

Mitt enda politiska krav som återstår är därför:

Avgå, Naken-Janne.

Så långt i mina gamla tabloidskadade tankar la jag ner. Politik är inget för mig. Inte journalistik heller, är jag rädd. Inte fåglar. Och definitivt inte fästingar.

Eller Koppom.

Veckans bok

Fakta

Leif GW:s nya memoarbok ”Professor Wille Vingmutter” är stundtals mycket bra. Alldeles strålande är hans genomgång av fakta och fantasier om mordet på Kevin i Arvika. GW är skoningslös mot poliserna och psykologerna.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.