Värt att vänta på rätt katt

Karlstadsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
HUSDJUR
Frida Poulsen föder upp kattrasen ragdoll i Karlstad sedan drygt sju och ett halvt år tillbaka. En ras som har kommit till att bli Sveriges populäraste ras enligt både SVERAK, Sveriges raskattklubbars riksförbund, och statistik från olika djurförsäkringsbolag. – Det är en otroligt lättskött ras, som dessutom är väldigt vacker, säger Frida.

År 2009 flyttade Frida till Karlstad från Hudiksvall för att studera rättsvetenskap på Karlstad Universitet. I dag bor hon på Lorensberg med tre barn, sambo och två katter. Vid sidan av jobbet och familjelivet har hon också kattuppfödningen Maggiedolls.

– Jag fick min första kull 05:45 den 1 januari 2011, alltså på nyårsdagen. Sedan dess har jag haft tio kullar och förhoppningsvis blir det en till under slutet av 2018.

När Frida köpte sin första ragdoll fanns ingen tanke på att registrera stamnamn, men nyfikenheten växte under ägarskapet.

– Jag ställde ut henne, läste en del och tyckte att hela konceptet verkade kul. Så jag registrerade, lånade en hane och tog en kull. Jag hade rätt, det var jättekul! säger hon.

Namnet Maggiedolls kom till tack vare den honan, som hette Maggie.

– När hon fick bebisar blev det små maggiedolls.

Frida tror att en av anledningarna till att ragdolls har blivit så populära är att de är så pass lättskötta.

– Nu är jag sjukt partisk, men det är, överlag, en lättsam ras som kräver väldigt lite. Pälsen är lätt att hantera och de är väldigt lugna. Dessutom har de inga specifika sjukdomar utan drabbas i så fall bara av de "vanliga" kattsjukdomarna. En frisk ras, med andra ord. De passar som innekatter och går bra ihop med barnfamiljer.

Andra populära kattraser i de svenska hemmen är bland annat Perser, Norsk skogkatt, Maine Coon och Helig Birma. Men hur vet man vilken ras som passar ens egna önskemål?

– Det är bra att läsa på mycket innan så man inte blir besviken när man väl får hem sin katt. Man bör tänka på vad man själv är för typ av person eller familj och jämföra det med kattens egenskaper, säger Frida.

När det kommer till raskatter säger hon också att det är viktigt att ta en katt från en registrerad uppfödare som följer hälsoprogrammen som finns för den specifika rasen. Det mnimerar risk för sjukdomar och man kan vara säker på att katterna har haft det bra, då det finns flera riktlinjer som en uppfödare måste anpassa sig efter.

– Det finns vissa garantier, helt enkelt. Både för hur djuren använts och hur de har blivit framavlade. Finns det ingen katt med stamtavla som du vill ha för tillfället är det värt att vänta på rätt katt. Ta inte första bästa du hittar. En katt ska leva med dig i 15-20 år så det är verkligen värt att vänta.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.