Trendigt med både hund och friskvård

Karlstadsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Elins Friskvård hjälper hundar med allt ifrån rehabilitering efter skador till stretchning för att förebygga. Elin Jonsson, som driver företaget, är diplomerad hundmassör och certifierad som både personlig tränare och fysioterapeut för hundar. – Jag har alltid vetat att jag vill jobba med djur, säger Elin.

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med djur, säger Elin.

När hon var yngre funderade hon på att bli veterinär men ansåg inte att man fick den intima relationen med djuret. Runt 2014 började hon googla på kurser och utbildningar som rörde hundar och hittade till slut en hundmassörskurs.

– Jag hade ingen aning om att det fanns ett sådant yrke, men jag bokade i alla fall in mig på alla steg och dagen efter blev jag antagen. Det var en distanskurs med fyra träffar på ett år, praktik på hemort och en sluttenta.

Direkt efter att kursen blev klar anmälde hon sig på nästa och nu, fyra år efter, är hon äntligen färdigutbildad.

– Efter studenten trodde jag inte att jag skulle orka plugga någonsin igen, eftersom jag var så skoltrött. Men det är typ det enda jag gjort sedan dess, säger hon.

Anledningen till att hon ville ta sig an flera kurser var för att veta mer om hundens träning och muskler så att det kunde komplettera massagen som är avslappnande och omsorgsfull.

I maj, när utbildningarna var klara, startade Elin upp företaget direkt. Nu delar hon lokal med Doggorama, som är en butik, på Kasernhöjden.

– Det är perfekt då vi genererar kunder till varandra, säger hon.

De flesta som kommer till Elin i dag har en hund med någon sorts rörelsestörning eller smärta.

– Jag masserar fortfarande dagligen, men det är lite utav en parentes numer. Jag jobbar framför allt med friskvårdskoller och rehabilitering.

Hur har det gått nu under de första månaderna?

– Verkligen över förväntan! Jag hade masserat lite innan, under praktiken, så jag har några återkommande kunder därifrån. Men ordet verkar sprida sig ganska bra.

Varför tror du att det har gått så bra, så pass fort?

– Yrket florerar. Det är trendigt att ha hund och friskvård överlag är också väldigt trendigt. Man har aldrig varit så mån om sina hundar som i dag. Sedan tror jag också det beror lite på att jag var först här i Karlstad.

Varför är det så viktigt med massage och stretchning för en hund?

– Det är egentligen väldigt olika saker, men massage är viktigt för att få en uppdatering om sin hunds fysiska hälsa. Det bidrar dessutom positivt till hundens träning på ett bra sätt eftersom den kan återhämta sig snabbare och ta åt sig träningen fördelaktigt. Stretchningen är viktig för återhämtningen av musklerna och ger dig som djurägare en fysisk status av hundens nuläge. Det är extra viktigt för de som tränar med sina hundar i förebyggande syfte. Det är inte om hunden skadar sig, utan när.

Elin Jonsson

Fakta

Ålder: 24 år

Bor: Karlstad

Egna hundar: Lillan, 5 år, är en Welsh corgi pembroke och Sol, 8 månader, är en Staffordshire bullterrier.

Drömraser: Bordercollie, Borsoi, Schäfer, Grand danois och Terveren, men jag skulle kunna räkna upp minst fem till.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.