Hoppa till huvudinnehållet

Mörker upprör Bang

Publicerad:

Wermlandsoperan har de senaste åren med stor framgång satsat på fasadshower på Karlstads teaters väggar. Samtidigt är man irriterade över den belysning som till vardags finns på teaterns fasad och utanför byggnaden. – Den är bedrövligt dålig, säger opera- och orkesterchefen Ole-Wiggo Bang.

NWT berättade i veckan att det även i december i år blir en fasadshow med 3D-animationer på Karlstads teaters väggar.

Det är mörkt vid Karlstads teater.
Det är mörkt vid Karlstads teater. Foto: Tommy Andersson

Då kläs den anrika byggnaden under några dagar in i en vacker färgdräkt via projicerande ljus. Men övriga delar av året är det kvällstid rätt mörkt runt teatern och dess fasad.

Det beror på att belysningen är gammal och delvis trasig.

– Vi har under ganska lång tid, i alla fall ett år, försökt få kommunen att byta ut de nuvarande lamporna som är berövligt dåliga mot bättre armaturer i gammal stil och även satsa på ny fasadbelysning. Men ingenting har hänt.

– Miljön och mörkret som råder är negativt för vår verksamhet. Samtidigt blir det fel för oss som satsar på våra ljus- och ljudshower när ljussättningen till vardags är som den är, säger Ole-Wiggo Bang.

Enligt David Risfalk, belysningsingenjör på Karlstads kommun, har man börjat se över belysningen vid teatern.

– En testarmatur som påminner om den gamla belysningen har monterats och sedan ska en utvärdering göras. Vi för nu en dialog med vår fastighetsförvaltare kring belysningen i området.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.