Almenparken har blivit en samlingspunkt för droghandeln i Karlstad. Här säljs knarket helt öppet. – Då har man ett stort problem, säger Daniel Fernström, chef för polisens spaningsgrupp.
Almenparken som invigdes 2015 är en del av kommunens upprustning av älvpromenaden.
Men den sittvänliga parken som skulle bli en trevlig samlingsplats för folk har också utvecklats till ett problemområde för polisen:
– Det har blivit en dåligt spännande plats, säger Daniel Fernström.
I snart två år har han och hans kolleger sett hur många ungdomar dragits till parken och droghandeln som pågår där – ibland helt öppet:
– Vi har stora bekymmer nu, säger han.
Problemområdet sträcker sig från Almenparken på Älvgatan mot Järnvägsgatan via Mitticity till Drottninggatan österut mot Mc Donalds och så norrut på Fredsgatan tillbaka till Älvgatan.
– Det har varit ett tillhåll förut sedan systemet låg på Drottninggatan. Men nu har vi fått en ungdomspåfyllning och det är oroväckande, säger Daniel Fernström.
”Ett tillhåll”
För den som vill sälja droger är området perfekt eftersom det attraherar många människor:
– Här går och kommer bussar, här finns mat och ställen att gömma sig på; man kan gå in och snatta på Hemköp. Det har blivit ett tillhåll helt enkelt, och där har vi en hel del att jobba på.
I området har polisens spaningsgrupp tagit en hel del unga misstänkta för ringa narkotikabrott – alltså för att ha använt eller haft för eget bruk.
Men också langare.
Cannabis vanligast
Cannabis är den vanligaste drogen och tillgången är god:
– Vi är ett transitlän med stort inflöde från Malmö, Stockholm, Göteborg. Oslo! Tillgången är det minsta problemet, säger Daniel Fernström.
Det är i åldrarna 16-19 som han ser den största ökningen av unga som hänger kring Almenparken och kanske deltar i droghandeln.
Men det finns de som är mycket yngre:
– Och även om tolvåringarna inte handlar knark dras de dit – det är där saker händer.
”Var är föräldrarna?”
Daniel Fernström tror att hans grupp tagit ”en handfull” unga under 15 år för ringa narkotikabrott.
– Det klart att vi undrar var föräldrarna är! En 13-åring ska inte vara nere på stan ensam klockan elva, tolv på natten.
I sommar har polisen haft ont om resurser:
– Men området kring Almenparken har varit högt prioriterat och vi har lagt åtskilliga pass där. Ordningsvakterna på stan hjälper oss också mycket, men det är ju dagtid, säger Daniel Fernström.
För det är framför allt på kvällarna som Almenparken byter skepnad:
– Och blir lite läskigare.
”Salig blandning”
Förmodligen, säger Daniel Fernström, skulle ”en skräckbild” blottas om polisen kunde lägga ännu mer resurser på arbetet kring Almenparken:
– Ju mer vi jobbar – desto mer blir det. Mörkertalet är jättestort.
De som dras till Almenparken utgör enligt Daniel Fernström en ”salig blandning” av ungdomar med täta sociala skyddsnät, unga som är efterlysta enligt lagen om vård av unga, lvu, gäng med invandrarkillar och gäng från småorterna utanför stan:
– Och dessutom ser vi många unga tjejer som dragits till det här.
Stoppa tidigt
Vad gör då polisen i området?
– Vi omhändertar, provtar och griper eventuellt de som säljer. Vi försöker ta de som är på väg därifrån med grejer så att det tar slut där och då, säger Daniel Fernström.
Att stoppa nyrekrytering är viktigt.
– Det är där vi har chansen. Att det säljs knark i Karlstad kan vi aldrig bli av med. Profiten är för stor. Det finns alltid någon som tar över. Det krävs att vi är med från början, säger Daniel Fernström.
”Blivit botaniker”
Han beskriver hur det kan se ut:
– Får vi tag i en 15-åring kan han eller hon sitta och gråta när vi har konsekvenssamtal med dem, deras föräldrar och socialen. Det har effekt.
Men, säger Daniel Fernström, fem år senare kan konsekvenssamtalen ha bytts ut mot behandlingshem för några tusen kronor om dagen:
– Tar vi en 20-åring lägger han upp fötterna på bordet och har nästan blivit en liten botaniker som kan berätta allt om hur ofarligt och underbart det är med cannabis.
”Bättre” knark idag
Sida vid sida med ungdomarna finns också de äldre blandmissbrukarna.
– Men för dem är det en hederssak att inte sälja till unga. Skulle någon göra det skulle det bli lynchstämning. Vi hör ofta att de pratar om att det är ”för jävligt med de där småbarnen” som håller till i parken, säger Daniel Fernström.
Han är bekymrad över den alltmer liberala inställningen folk har till droger.
– 70-talets flower powerdroger har blviit 30-40 procent starkare produkter i dag. Knarket har blivit ”bättre”, mer förädlat. Och samtidigt billigare, säger han.
”Barkar iväg”
Att knarkhandeln nu sker helt öppet i och kring Almenparken är illavarslande:
– Då har man ett stort problem. Det är ju i vanliga fall en ljusskygg bransch. Men öppen försäljning brukar vara ett tecken på att det barkar iväg, att det gått för långt. Man har tappat respekten, säger Daniel Fernström som tycker att området måste återtas av ”vanliga människor”:
– Det behövs mer vuxet folk där. Polis. Och föräldrar.