Sedan 2010 styrs Karlstad av alliansen och Miljöpartiet. Under de åren har klyftorna växt mellan stadsdelarna när det gäller inkomst och arbetslöshet.Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) tycker att läget i Karlstad är bättre än i andra städer – men inte bra.
För hela Karlstads kommun har arbetslösheten sjunkit med 1,5 procentenheter mellan 2010 och 2017, från 7,4 till 5,9 procent. Men mellan de olika stadsdelarna faller ödets lotter olika. I Sommarro–Marieberg var arbetslösheten i fjol nere i 1,2 procent, jämfört med 6,5 procent 2006. I Gruvlyckan har det gått åt andra hållet: 13,0 procent var arbetslösa 2010 och hela 14,9 i fjol.
Arbetslösheten ökade i sju av 32 stadsdelar mellan 2010 och 2017, i sex av dem låg den över sju procent redan 2010.
Sommarro–Marieberg har haft den högsta inkomstökningen sedan 2010 och här är snittinkomsten högst. Här är också andelen invånare med eftergymnasial utbildning den högsta: 73,3 procent. Det är mer än tre gånger som många som i Vålberg med omland.
Halkar efter
Ohälsotalet har sjunkit på de flesta håll mellan 2010 och 2017, men skillnaderna är fortfarande stora mellan stadsdelarna. I Vålberg är det mer än tre gånger så högt som i Lorensberg. Vålberg med omland har också den lägsta andelen invånare med eftergymnasial utbildning.
I stadsdelarna med lägst inkomst, Kronoparken, Rud och Gruvlyckan, tjänade invånarna 2016 knappt hälften av vad invånarna i Sommarro–Marieberg tjänar och andelen har minskat sedan 2010. Kronoparkens siffror påverkas troligen av en hög andel studenter.
Per-Samuel Nisser (M) är kommunalråd i Karlstad sedan 2010.
– Jag tror att vi har stått emot bättre än i många andra städer. Men därmed inte sagt att man ska var nöjd, vi ser de här problemen. Här har vi inte kommit långt nog.
Inga utsatta områden
Även om det finns klyftor i Karlstad är det inget område som finns med på polisens lista över utsatta områden i Sverige. Här finns 61 områden, många i storstäderna, men även i andra städer.
Är det inte ändå ett problem att vissa stadsdelar halkar efter?
– Jo, och det är vi också medvetna om och med den kraft och resurser vi har försöker vi ju, säger han.
Ulf Johansson är tillväxtdirektör i kommunen och säger att pengatilldelningen till skolorna bland annat påverkas av de faktorer NWT tar upp.
Kommunen ska också ta fram en ny översiktsplan och anstränger sig för att få en dialog med fler grupper än de traditionella.
– Vi har väldigt tydligt fokus på yngre Karlstadsbor och på folk som har flyttat hit från andra länder. Vi är nere i myllan och försöker hitta nya dialogpartners.
I vanliga verksamheten
Enligt Ulf Johansson försöker kommunen också att bedriva arbetet med att stärka mer utsatta stadsdelar i sin vanliga verksamhet, snarare än i projekt som vissa statliga medel har gått till.
– Då har det handlat om projekt där man pekat ut en stadsdel och det tror jag inte är bra i alla avseenden.
Karlstads värdegrund är ”en stad för alla”, men i dag är förutsättningarna olika.
Snittinkomsterna skiljer mycket mellan de olika stadsdelarna. Vad tänker du om det?
– Det vill vi ju motverka, men hur gör man det? I klartext genom att få så blandat boende som möjligt, säger Per-Samuel Nisser. Ett sätt är ju att ombilda vissa fastigheter till bostadsrätter. Det är kanske enklare i nya områden att styra.
Men hur har det funkat i Inre hamn och Zakrisdal, hur blandat är det där?
– Tar du Inre hamn finns det både bostadsrätter och hyresrätter, men det är ett annat problem: hur får man ner boendekostnaden vid nyproducerat? Kan man få till förtätningar med andra typer av boenden i de befintliga områdena är det ett sätt att försöka blanda upp. För att blanda upp är viktigt på alla plan.
Kommuninvånare går arbetslösa, samtidigt som många arbetsgivare skriker efter arbetskraft.
– Det jobbar vi mycket med, inte minst mot universitetet, för att se vilken typ av utbildningar som näringsliv och arbetsmarknad behöver men som inte finns i Karlstad.
Det är val i höst och du kan få fyra år till som kommunalråd. Hur ser de här siffrorna ut om fyra år tror du?
– Man kan ha en vilja och en förhoppning att den här trenden vänder, säger Per-Samuel Nisser. Vi ska göra allt för att motverka detta.