”Värmlandsmaffian" bär Sverige

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
KRÖNIKA: LASSE ANRELL
Alexander Axén är från Örebro. Redan innan VM konstaterade han att nu är det dags för ”Värmlandsmaffian” att leverera.

Alexander Axén är expertkommentator i TV4. Skäggig. De är väldigt skäggiga där, numera. De ser ut som nyansade Jimmy Durmaz hela bunten, utom Lasse Granqvist som fortfarande ser ut som den lilla pojke han är som alltid sett På Spåret hemma hos mamma och pappa på fredagarna.

Lasse Anrell.

”Värmlandsmaffian”.

Jag gillar det ordet. Jag älskar det.

”Värmlandsmaffian” bär svensk fotboll inför matchen klockan fyra i eftermiddag.

Inte så illa pinkat av ett landskap som mest bryr sig om ishockey och att vara bäst på att ljuga ihop en bra historia.

”Värmlandsmaffian” Ola Toivonen, Marcus Berg. Degerfors. Torsby.

Toivonen har redan blivit en legend i VM. Världens vackraste mål. Berg har, på ytan, mest missat en massa målchanser. Men han har löpt mycket också. Ohyggligt mycket. Hjälpt de andra. Dragit isär. Öppnat upp. Brutit uppspel. Varit allmänt jobbig. Ohyggligt jobbig. Precis som Toivonen. Piff och Puff är sjukt jobbiga att möta; ”Värmlandsmaffian”.

Jag minns en händelse och en läsning som gjorde att jag till slut förstod storheten hos ”Värmlandsmaffian”.

Det var Erik Niva – oraklet från Malmberget som sprider sina gracer mellan Aftonbladet, Viasats fotboll-tv och sina böcker om fotbollens inre och yttre liv.

Han har skrivit den definitiva skildringen av ”Värmlandsmaffian” och deras uppväxt i Degerfors och Torsby.

Den är fullspäckad med citat som alla håller världsklass i den annars totalt utslätade värld som är fotbollens språk.

Marcus Bergs pappa Kennet säger så här om Ola Toivonens pappa. Innan man läser det ska man betänka att sönerna har känt varandra sedan sekelskiftet och har spelat ihop i Värmlands distriktslag, PSV i Holland och i landslaget och är synnerligen goda vänner.

Kennet säger:

– Ibland kan han ju vara en jävla gringubbe, både dryg och överlägsen. Det har han ofta varit mot mig. Han är ju så stor, och jag är så liten. Men snälla, hallå... Vi ska ju kämpa i lag. Vi är Sverige, vi ska kämpa framåt. Kom igen, Yrjö. Men med den tjurskallen, det är ingen idé... Man kommer ingenstans, det går inte. Det är översitteri, och i fotbollssammanhang är det en typisk Degerfors-grej.

Han tillägger:

– Jag tror att det där har smittat av sig på Ola också, att han haft det med sig genom karriären. Det hade gått ännu bättre för honom om han inte haft den där jävla Degerfors-attityden.

Nu har det ju gått rätt bra för Ola ändå. Men fram växer ändå en skildring av en stundtals rätt lat spelare som var snygg och lång och blond och inte tog i. Medan Marcus Berg fick jobba stenhårt. Klasskamp, typ. Med Marcus som underklass.

Om man nu kan tala om underklass om man tjänar 30 miljoner – efter skatt – om året i Förenade Arabemiraten.

Toivonen gick in i VM med en match från start och 213 minuters speltid i franska Toulouse den senaste säsongen. Behövs ett psyke av teflon för att klara det. Och han kom ändå från ett kval med ett klassiskt mål från halva plan mot Frankrike.

Men den mest talande historien, strängt fotbollsmässigt, är ändå den som landslagstränaren Jörgen Lennartsson berättar i Nivas text om en träningslandskamp för länge sen mot Italien. En uppgivet gestikulerande Claudio Marchisio konstaterade desperat att deras uppspelsmönster hade lästs sönder totalt av svenskarna och deras forwards Toivonen och Berg. Italien var fullständigt förlamade redan efter en kvart.

– Båda de här killarna hade en otrolig lojalitet gentemot oss som tränare, vår tanke och idé om hur vi ville genomför de här matcherna. Publik och media kanske inte alltid ser det, men som forwards har de defensiva egenskaper som är extremt viktiga för ett land som Sverige.

Nu ser hela världen det. De har neutraliserat lag efter lag. Holland, Frankrike, Italien, Tyskland, Mexiko, Sydkorea.

I eftermiddag får England – världens konstant överskattande fotbollspublik – se det. I eftermiddag får vi se Harry Kane och de andra bli helt kastrerade av ”Värmlandsmaffian”.

För oss som kan vår fotbollshistoria är det ingen nyhet. Vi har vi sett den sedan Värmlands distriktslag dominerade scenen redan vid sekelskiftet.

Allt är ren poesi. Den enda som inte är helt poetisk är Kennet Berg som strör bevingade ord för vinden i Nivas text. En del är vackrare än andra. En del är fulare. Som den här:

– En gång frågade en kompis vad jag trodde att Marcus hade gjort om det inte blivit något med idrotten. Hade han inte blivit fotbollsspelare hade han blivit hallick, svarade jag. ”Vafan säger du?”, undrade han. Men Marcus är liksom en sådan där magnet, var han än är så kommer det folk och vill vara runt honom. Han behöver inte anstränga sig.

Hmmm...

För 18 år sen spelade Ola och Marcus sin första match ihop. 22 oktober 2000 spelade 14-åringarna i Värmlands distriktslag mot Västergötland. 1–0, Ola Toivonen. 2–0, Marcus Berg. 3–0, Marcus Berg.

I eftermiddag spelar de ihop mot England, fotbollens moderland. I VM. En miljard tittar.

”Värmlandsmaffian” är numera inte bara Värmlands epicentrum utan också världens. Jag ryser redan.

Sug på det, Axén. Sug på det alla örebroare.

Veckans citat

Fakta

Kennet Berg, sjävklart: ”De som styr i Förenade Arabemiraten är ju sådana som stjäl sand från andra länder och kör dit för att själva kunna bygga...”

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.