Hoppa till huvudinnehållet

Vigselförrättare av en slump

Publicerad:

Om man inte vill gifta sig i kyrkan har Karlstad kommun gjort i ordning en lista på borgerliga vigselförrättare. En av dessa är Bengt Alsterlind.

– Det är tack vare en vän som jag blivit vigselförrättare, det var inget jag hade funderat på innan, berättar han.

  • Foto: Ida Myrin
  • Foto: Ida Myrin

För drygt fyra år sedan ringde en av Bengts vänner till honom. Vännen skulle gifta sig och ville gärna att Bengt skulle vara den som förrättade dem.

– Jag började ta reda på vad som krävdes och efter lite olika prövningar blev jag godkänd.

Har du förrättat många vigslar efter det?

– Inte så värst. Det har varit några stycken men jag hinner tyvärr inte med alla förfrågningar jag får!

Vad tycker du är det bästa med att få vara med på en vigsel, på det här sättet?

– Det är mycket innerlighet och kärlek som svävar runt, sedan är det roligt att få delta vid de lite större tillställningarna.

Vilka skillnader skulle du säga är de största mellan en borgerlig vigsel och en kyrklig?

– En borgerlig vigsel är oftast kortare och lite mer en juridisk process än en kärleksförklaring. Åtminstone ibland. Jag har till exempel förrättat i en köksvrå i Grums och ett studentrum på Kronoparken. En kyrklig vigsel känns lite pampigare, tror jag.

Vad gör du annars nu för tiden?

– Jag gör faktiskt lite mini-hajks till olika medier, det är roligt att fortfarande hålla i gång den delen av mitt liv. Utöver det spelar jag en hel del med Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander runt om i landet.

Artikeltaggar

Bengt AlsterlindKarlstadsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.